Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat kaktusy bez slunce?

Můžu pěstovat kaktusy bez slunce?

Zajímalo by mě, jestli je možné pěstovat kaktusy, když nemám žádné přirozené slunce. Mám malý byt a okna jsou orientovaná na sever, takže se do bytu dostává jen velmi málo světla, vlastně skoro žádné. Slyšel jsem, že kaktusy jsou rostliny, které potřebují hodně světla, ale co když bych je chtěl mít jako domácí rostliny v prostoru, kde slunce téměř nesvítí? Existují nějaké speciální druhy kaktusů, které by mohly přežít v takových podmínkách? A co umělé osvětlení? Myslíte, že bych mohl použít LED lampy nebo zářivky k tomu, abych jim poskytl dostatek světla? Jak dlouho by měly svítit a v jaké intenzitě? Hledám nějaké tipy na to, jak zajistit těmto exotickým rostlinám optimální podmínky i bez slunečního svitu. Kdo má s takovým pěstováním zkušenosti? Rád bych slyšel názory a rady od ostatních pěstitelů, kteří se s tímto problémem potýkali. Můžete mi také doporučit nějaké konkrétní značky osvětlení nebo typy kaktusů, které by mohly být vhodné pro tuto situaci? Děkuji za všechny rady!

161 slov
1.6 minut čtení
5. 11. 2023
Antonín Vítek

Pěstovat kaktusy bez slunce je sice výzva, ale není to nemožný úkol. Kaktusy obvykle potřebují dostatek světla, ale pokud máš okna na sever, tak to fakt může být problém. Některé druhy kaktusů, jako třeba nějaké menší druhy nebo sukulenty, by mohly přežít i v horších světelných podmínkách, ale stejně potřebují aspoň trošku světla.

Umělé osvětlení je super řešení! LED lampy jsou skvělá volba, protože produkují málo tepla a dlouho vydrží. Zářivky taky fungují, ale pamatuj na to, že musíš vybrat ty správné spektrum pro rostliny. Ideálně svítit 12-14 hodin denně. Měj na paměti, že kaktusy nesnáší vlhko, takže dej pozor na zálivku.

Co se týče značek osvětlení, tak něco od značky Roleadro nebo Mars Hydro by mohlo být fajn. Obecně se doporučuje hledat lampy s červeným a modrým spektrem.

Zkus si prostě pohrát s různými druhy a zjistit, co ti bude fungovat nejlíp. Hlavně nenechávej kaktusy ve tmě, to fakt nepřežijou. Hodně štěstí!

150 slov
1.5 minut čtení
23. 8. 2023
Eliška Doleželová

Kaktusy fakt potřebujou světlo, ale dá se to vyřešit. Severská okna jsou fakt problém, ale můžeš použít umělý osvětlení. LED lampy nebo zářivky jsou dobrý volby. Měly by svítit tak 12-14 hodin denně, aby měly kaktusy dostatek světla. Nezapomeň na správnou intenzitu – ideálně kolem 500-1000 lumens na m². Co se týče druhů kaktusů, zkus třeba Echinopsis nebo některý z menších druhů, ty snesou míň světla než ostatní. Nejdřív si ověř, jestli lampy maj spektrum vhodný pro rostliny, většinou to píšou na obalu. Já mám například značku Mars Hydro a zatím spokojenost. Hlavně dávej pozor na zálivku, když je méně světla, tak to s vodou nepřeháněj.

107 slov
1.1 minut čtení
3. 8. 2024
Irena Sýkorová
Meskalin.cz/Články/Kaktusy pro začátečníky
Nejoblíbenější kaktusy pro začátečníky: Ideální volba pro nové pěstiteleObjevte nejvíce doporučované kaktusy, které jsou ideální pro začínající pěstitele. Zjistěte, jaké specifické potřeby mají a proč byste si je měli poří...
1000 slov
10 minut čtení
18. 6. 2022
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky