Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy?

Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Rozhodl jsem se, že se pustím do pěstování těchto fascinujících rostlin, ale teď mě trápí jedna zásadní otázka. Jaký substrát je vlastně ten nejlepší pro kaktusy? Vím, že jsou to rostliny, které mají speciální nároky na půdu, a tak bych rád věděl, jaký typ směsi by byl ideální. Mám slyšel o různých variantách, jako je směs s pískem, perlitem nebo dokonce kamením, ale nejsem si jistý, co přesně použít. Zajímalo by mě také, jestli mám nějak přizpůsobit substrát podle druhu kaktusu, který chci pěstovat. Měli byste mi doporučit nějaké konkrétní značky nebo typy substrátu, které se osvědčily? A co třeba drenážní vrstvy – jsou nutné, nebo to záleží na specifickém druhu kaktusu? Rád bych měl jasno v tom, co vlastně potřebují. Děkuju za každou radu a tipy, budu moc vděčný za zkušenosti ostatních pěstitelů!

140 slov
1.4 minut čtení
7. 12. 2024
Petra Vondrová

Pro kaktusy je nejlepší substrát, co dobře odvodňuje. Můžeš zkusit směs s pískem, perlitem a trochou zeminy, aby to nebylo moc těžké. Někdo doporučuje přidat i trochu kamenů nebo štěrku, fakt to pomáhá. V obchodech prodávají i speciální substráty pro kaktusy, ale klidně si to můžeš namíchat sám podle potřeby. Co se týče drenáže, určitě ji nezapomínej – dáš na dno květináče třeba keramzit nebo drobné kameny, to je zásadní, jinak ti můžou uhnívat kořeny. Podle druhu kaktusu se to moc nemusí měnit, většina si potrpí na podobný typ substrátu. Takže klidně experimentuj a sleduj, co tvým kaktusům vyhovuje. Hlavně je nenechávej stát ve vodě!

105 slov
1.1 minut čtení
16. 8. 2024
David Pospíšil

Pro kaktusy je nejlepší mít substrát, co dobře odvodňuje. Takže směs s pískem a perlitem je super volba. Někteří dávají i trochu štěrku nebo kamenů, aby to bylo ještě vzdušnější. Důležité je, aby ta půda nebyla moc těžká, jinak se může zadržovat voda a kaktusy uhynou. Co se týče konkrétních značek, tak třeba substrát pro sukulenty od různých výrobců bývá fajn. Ale klidně si můžeš namíchat vlastní směs - půda, písek, perlit v poměru 2:1:1. Když máš dražší nebo citlivější druhy, tak radši dávej víc na drenážní vrstvy. Kaktusy to milujou! A jo, určitě se podívej na konkrétní druhy, někdy mají speciální požadavky, ale většina se spokojí s tímto základním mixem.

111 slov
1.1 minut čtení
5. 10. 2023
Lenka Světlíková
Meskalin.cz/Články/Kaktusy pro začátečníky
Vybírání správného substrátu pro kaktusy: Co zohlednitObjevte, jak správně vybrat a připravit substrát pro kaktusy, aby vaše rostliny prosperovaly!
1000 slov
10 minut čtení
13. 3. 2022
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky