Jak často měním substrát u kaktusů?
Už delší dobu se věnuji pěstování kaktusů a mám na mysli jednu věc, která mi vrtá hlavou. Jak často bych měl měnit substrát u kaktusů? Někde jsem četl, že by se to mělo dělat každé dva roky, ale pak jsem narazil na názor, že to záleží na druhu kaktusu a jeho potřebách. Je pro mě důležité, aby moji kaktusi prosperovali a vypadali zdravě, takže bych rád věděl, jestli je nějaký univerzální postup nebo pravidlo, které bych měl dodržovat. Co se týče substrátu, používám klasickou směs pro sukulenty, ale nevím, jak často by měla být obměňována. Dále mě zajímá, zda jsou nějaké specifické znaky, podle kterých bych mohl poznat, že je čas na výměnu substrátu. Například jestli se kořeny začínají tlačit ven z květináče nebo jestli substrát ztratil své výživové hodnoty. Rád bych také slyšel zkušenosti ostatních pěstitelů a jejich doporučení ohledně péče o kaktusy. Takže kolikrát za rok byste doporučili provést tuto výměnu? A co si myslíte o přidávání hnojiva do substrátu? Pomáhá to kaktusům nebo je lepší se spolehnout pouze na čerstvý substrát? Děkuji za jakékoliv tipy a rady!