Meskalin.cz/Fórum/Jak často měním substrát u kaktusů?

Jak často měním substrát u kaktusů?

Už delší dobu se věnuji pěstování kaktusů a mám na mysli jednu věc, která mi vrtá hlavou. Jak často bych měl měnit substrát u kaktusů? Někde jsem četl, že by se to mělo dělat každé dva roky, ale pak jsem narazil na názor, že to záleží na druhu kaktusu a jeho potřebách. Je pro mě důležité, aby moji kaktusi prosperovali a vypadali zdravě, takže bych rád věděl, jestli je nějaký univerzální postup nebo pravidlo, které bych měl dodržovat. Co se týče substrátu, používám klasickou směs pro sukulenty, ale nevím, jak často by měla být obměňována. Dále mě zajímá, zda jsou nějaké specifické znaky, podle kterých bych mohl poznat, že je čas na výměnu substrátu. Například jestli se kořeny začínají tlačit ven z květináče nebo jestli substrát ztratil své výživové hodnoty. Rád bych také slyšel zkušenosti ostatních pěstitelů a jejich doporučení ohledně péče o kaktusy. Takže kolikrát za rok byste doporučili provést tuto výměnu? A co si myslíte o přidávání hnojiva do substrátu? Pomáhá to kaktusům nebo je lepší se spolehnout pouze na čerstvý substrát? Děkuji za jakékoliv tipy a rady!

180 slov
1.8 minut čtení
25. 8. 2022
Bohumil Doležel

Substrát u kaktusů bys měl měnit tak jednou za dva roky, ale záleží na konkrétním druhu a jak rychle rostou. Kaktusy, co jsou v malých květináčích nebo hodně rostou, potřebujou častější výměnu. Dobrý znak je, když kořeny začínají vyčnívat ven nebo substrát vypadá vyčerpaně, třeba když už neudrží vodu. Pokud substrát ztratil živiny nebo je příliš zhutnělý, určitě ho vyměň. Hnojení je fajn hlavně v období růstu, ale s čerstvým substrátem to většinou stačí. Když přidáš hnojivo, dej pozor na to, aby to nebylo moc silné. Takže vyměňovat každé dva roky a sledovat, jak kaktusy vypadají. To je takový základ. Drž se toho a měly by prosperovat.

107 slov
1.1 minut čtení
24. 5. 2024
Veronika Světlíková

Čau, tak já bych ti řekl, že většinou se substrát mění tak každé 2-3 roky, ale fakt záleží na druhu kaktusu a jak rychle roste. Kaktusy mají rády vzdušný a dobře odvodněný substrát, takže když začneš vidět kořeny vyčnívat z květináče nebo substrát vypadá jako umrlý a ztrácí strukturu, je čas na změnu. I když to může být i dřív, pokud je substrát vyžraný a nemá žádné živiny. Hnojení je taky důležitý, ale spíš na jaře a v létě, když kaktusy aktivně rostou. Pokud přidáš hnojivo do čerstvého substrátu, můžeš jim trochu pomoct, ale pozor na to, abys to nepřehnal. Jinak míchat substrát s perlit nebo pískem pomáhá udržet tu správnou konzistenci. Takže celkově poslouchej svoje rostlinky, ony ti řeknou, co potřebují.

122 slov
1.2 minut čtení
11. 5. 2024
Patrik Prchal
Meskalin.cz/Články/Kaktusy pro začátečníky
Vybírání správného substrátu pro kaktusy: Co zohlednitObjevte, jak správně vybrat a připravit substrát pro kaktusy, aby vaše rostliny prosperovaly!
1000 slov
10 minut čtení
13. 3. 2022
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky