Meskalin.cz/Fórum/Jak často mám zalévat kaktus v bytě?

Jak často mám zalévat kaktus v bytě?

Mám doma kaktus a celkem se o něj starám, ale pořád nevím, jak často ho vlastně zalévat. Když jsem ho dostal, tak mi bylo řečeno, že kaktusy jsou dost odolné a že strašně málo vody potřebují, ale co to vlastně znamená v praxi? Mám pocit, že když ho nezalévám dostatečně, tak začíná vypadat zvadle a jeho barva není tak krásná jako dřív. Zatím jsem zkoušel zalévat jednou za týden, ale pak mi někdo říkal, že to je moc a že to je spíš pro běžné květiny než pro kaktusy. Slyšel jsem, že existují různé druhy kaktusů a každý může mít trochu jiné požadavky na zálivku. Jak to tedy je? Jak poznám, kdy má kaktus žízeň? Měl bych se spíš řídit tím, jak vypadá substrát, nebo jakou má barvu? Někdy se mi zdá, že v zimě by mohl potřebovat ještě méně vody, ale nemám jistotu. Jaký je váš názor na tuto problematiku? Jaké máte zkušenosti s tímto? Děkuju za jakékoliv rady alebo tipy!

162 slov
1.6 minut čtení
30. 1. 2023
Jindřich Kříček

Zalévání kaktusu je fakt ošemetný. Obecně platí, že kaktusy potřebují daleko míň vody než běžné květiny. Záleží taky na tom, jaký máš druh kaktusu, ale většina z nich ti poděkuje, když je zaléváš jednou za 2-3 týdny v létě a v zimě klidně ještě méně. V zimě jsou v klidu a moc vody nechtěj. Když zaléváš, tak se snaž propustit vodu až do substrátu a nechat ji pak úplně vyschnout. Jak poznat, kdy má kaktus žízeň? Tak buď koukni na substrát – když je suchý na dotek, je čas zalít. Nebo věnuj pozornost barvě – pokud je kaktus bledší nebo vypadá shrbeně, tak to může být známka sucha. Hlavně nepřelívej, to je největší problém. Drž se radši na sušší straně a budeš mít víc úspěch.

125 slov
1.3 minut čtení
23. 4. 2024
Jarmila Sládková

Zalévání kaktusů je fakt specifický, protože každý druh může mít jiný potřeby. Obecně platí, že kaktusy mají radši suchý substrát, takže je lepší nechat mezi zálivkami pořádně proschnout. Zimní období je fakt na zálivku slabší, spíš jednou za měsíc nebo i míň. Takže pokud se ti zdá, že vypadá zvadle, možná to není voda, ale spíš přemokření. Zkus se řídit podle substrátu – když je suchý na dotek, můžeš zalít. Barva může taky něco napovědět, ale víc se orientuj podle toho, jak rychle se substrát vysušuje. Takže častěji kontroluj a jestli ti to připadá moc jednou týdně, klidně prodluž intervaly na 10-14 dní. Hlavně pozor na kořeny, ty pak snadno uhnívají. Držím palce!

113 slov
1.1 minut čtení
6. 12. 2024
Věra Bečková
Meskalin.cz/Články/Teplomilné rostliny
Jak správně pěstovat teplomilné rostliny v interiéru?Praktické rady a techniky pro optimální pěstování teplomilných rostlin v domácím prostředí, včetně preferovaných teplot a vlhkosti.
1000 slov
10 minut čtení
2. 12. 2021
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky