Meskalin.cz/Fórum/Sukulenty a světlo - jak na to?

Sukulenty a světlo - jak na to?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Chtěla bych se zeptat na jednu věc ohledně sukulentů, protože se v tom nějak nevyznám. Mám doma pár sukulentů, které jsem si pořídila, protože mě fascinují jejich tvary a barvy. Ale teď mám dilema, protože bydlím v bytě, kde je jedno okno, ale je na severní straně. Takže tam moc slunce není. Přemýšlím, jestli je pro sukulenty nutné mít hodně slunečního světla, nebo bych je mohla mít na tom stinném místě? Mám strach, že když je dám do stínu, tak mi uschnou nebo ztratí barvu. Přece jenom jsem slyšela, že jsou zvyklé na sucho a horko, ale co když budu mít jenom slabé světlo? Dáte mi prosím nějaké tipy nebo zkušenosti? Jaké druhy sukulentů by mohly přežít v méně osvětlených podmínkách? A co třeba umělé osvětlení? Pomohlo by to, nebo byste radili něco jiného? Ráda bych měla své sukulenty zdravé a krásné, ale nevím si rady s tímto světlem. Děkuji za odpovědi!

156 slov
1.6 minut čtení
8. 3. 2022
Jindřich Malý

Sukulenty obvykle potřebují dostatek světla, ale ne všechny druhy jsou na tom stejně. Na severním okně to může být problém, ale některé sukulenty jako třeba haworthia nebo sansevieria zvládnou i slabší světlo. Vydrží v tmu, ale moc hezky asi neporostou. Můžeš zkusit umělé osvětlení, což je super řešení. LED světla jsou efektivní a dají se nastavit tak, aby simulovala sluneční světlo. Zkus je mít alespoň 12 hodin denně pod tím světlem. Pokud to jde, občas je vezmi ven na sluníčko, ale pozor na přechod, ať je nespálíš. Jinak zkus je dávat blíž k oknu a otáčet je, aby se nevykláněly za světlem. Hlavně nezapomínej na správné zalévání – méně je často více! Takže se neboj experimentovat a držím palce!

119 slov
1.2 minut čtení
23. 11. 2024
Daniela Tomešová

Takže, co se týče sukulentů a světla, je to fakt trošku komplikované. Většina sukulentů má ráda hodně slunce, ale existují i druhy, co snesou méně světla. Například Haworthia nebo Gasteria jsou super pro tmavší místa. Tvoje severní okno by mohlo být problém, ale pokud to nevadí teď, tak zkus třeba umělé osvětlení. LEDky jsou fajn a nemusíš se bát, že bys je spálila jako u klasických žárovek. Dávají jim dostatek světla a rostou i v tom slabším osvětlení. Hlavně nezapomeň na správnou zálivku, nepřemokřit! Držím palce, ať se ti daří!

90 slov
0.9 minut čtení
1. 2. 2024
Viktor Vyskočil
Meskalin.cz/Články/Teplomilné rostliny
Jak správně pěstovat teplomilné rostliny v interiéru?Praktické rady a techniky pro optimální pěstování teplomilných rostlin v domácím prostředí, včetně preferovaných teplot a vlhkosti.
1000 slov
10 minut čtení
2. 12. 2021
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky