Meskalin.cz/Fórum/Můžu dát kaktusy do vody na delší dobu?

Můžu dát kaktusy do vody na delší dobu?

Rád bych se zeptal, jestli je možné dávat kaktusy do vody na delší dobu. Mám několik druhů kaktusů a nějak jsem slyšel, že některé rostliny si rády dopřejí pořádnou koupel. Zajímalo by mě, jak dlouho je vlastně můžu nechat ve vodě, než se začnou cítit špatně nebo dokonce uhynou? Někde jsem četl, že kaktusy potřebují hodně vody, ale pak jsem narazil na informace, že mají raději sucho a přemokření jim může ublížit. Jak to tedy je? Mám strach, že když je dám do vody, tak je utopím nebo jim poškodím kořeny. Kdybych měl nějaké konkrétní kaktusy jako třeba Echinopsis nebo nějaké jiné sukulenty, je na tom něco jiného? Jak mám poznat, kdy jsou opravdu žíznivé a kdy už jim dávám moc? A co pokud mě napadne si je vzít na pár hodin do vody na zálivku? Bude to v pořádku nebo raději používat jen rozprašovač? Rád bych znal názory a zkušenosti ostatních pěstitelů. Jaké metody používáte vy? Děkuji za všechny tipy!

161 slov
1.6 minut čtení
18. 9. 2021
Renata Holušová

Kaktusy a voda, to je věčná debata. Obecně platí, že kaktusy mají radši sucho, takže je nedávej do vody na delší dobu. Když je dáš do vody, tak je to jako bys je topil. Na pár hodin na zálivku by to šlo, ale určitě ne na dny. Pokud jde o Echinopsis nebo jiný sukulenty, tak u nich platí totéž – kořeny se můžou snadno zkazit. Místo namáčení můžeš zkusit jen postřikovat listy a kolem nich, to dává víc smysl. Pozoruj jejich povrch, když začnou vypadat jakoby scvrklé, tak už chtějí vodu. Ale dej bacha na přemokření! Lepší je dopřávat jim vodu méně často ale důkladně, než je nechat v kaluži. A čím víc slunce, tím víc vody potřebují, ale furt s rozumem.

122 slov
1.2 minut čtení
25. 9. 2024
Lenka Doleželová

Kaktusy a voda, to je celkem ošemetná záležitost. Obecně platí, že kaktusy jsou sukulenty a mají rády sucho. Když je dáš do vody na delší dobu, tak se ti mohou snadno přemokřit a uhynout. Kaktusy preferují intervaly sucha, takže je lepší je zalévat zřídka, ale pořádně. Co se týče koupání, tak spíš na pár minut než na hodiny, jinak můžeš poškodit kořeny. Třeba Echinopsis má rád vlhkost, ale rozhodně ne trvalé stání ve vodě. Poznáš, kdy mají žízeň podle toho, jak vypadají – když začnou být placaté nebo změknou, tak to je signál, že by to chtělo vodu. Jinak asi nejlepší je používat rozprašovač na listy a občas je pořádně zalít do substrátu, ne do vody. Takový systém se mi osvědčil najvíc. Každý kaktus ale může mít trochu jiné potřeby, tak sleduj jak reagují.

134 slov
1.3 minut čtení
21. 12. 2024
Lukáš Zach
Meskalin.cz/Články/Zalévání kaktusů
Voda pro kaktusy: Co použít a co se vyvarovatObjevte, jak správně zalévat kaktusy a jaký typ vody je pro ně nejvhodnější. Vyhněte se chybám, které mohou ohrozit vaše rostliny!
1000 slov
10 minut čtení
23. 7. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky