Meskalin.cz/Fórum/Jaký typ vody je nejlepší pro moje kaktusy?

Jaký typ vody je nejlepší pro moje kaktusy?

Když se zamýšlím nad tím, jak správně pečovat o své kaktusy, vždy se dostanu k otázce vody. Mám několik krásných exemplářů, které bych rád udržel zdravé a silné, ale nejsem si jistý, jaký typ vody je pro ně ideální. Přemýšlel jsem o různých možnostech – je lepší používat destilovanou vodu, nebo je v pořádku pít vodu z kohoutku? A co dešťová voda? Slyšel jsem, že je skvělá, ale nevím, jestli to platí i pro všechny druhy kaktusů. Zajímalo by mě, jestli má nějaký vliv na růst a zdraví rostliny tvrdost vody nebo její chemické složení. Mám také obavy z toho, jestli voda z městské sítě může obsahovat látky, které by kaktusům mohly uškodit. Jak to vlastně je s chlorovanou vodou? Měl bych před použitím nechat vodu odstát, aby se chlor odpařil, nebo to není nutné? Rád bych slyšel názory těch, kteří mají s pěstováním kaktusů více zkušeností. Jaké jsou vaše tipy na zavlažování? Jak často byste doporučili zalévat a kolik vody vlastně stačí? Je lepší kaktusy polévat přímo do půdy nebo je rosit? Těším se na vaše rady a zkušenosti!

180 slov
1.8 minut čtení
21. 11. 2023
Jan Vorel

Nejlepší pro kaktusy je určitě dešťová voda, pokud máš možnost ji sbírat. Je bez chemie a ideální pro většinu druhů. Destilovaná voda je taky fajn, ale není to nutný, pokud nemáš přístup k dešťovce. Kohoutková voda závisí na tom, kde žiješ. Někde může být dost tvrdá nebo obsahovat hodně chemikálií, což by kaktusům mohlo uškodit. Pokud používáš vodu z kohoutku, dej jí radši odstát alespoň 24 hodin, aby se chlor odpařil. Co se týče zalévání, tak jo, kaktusy potřebují méně vody – stačí je zalít jednou za pár týdnů, když je půda suchá. Polévat přímo do půdy je lepší než rosit, protože kaktusy nejsou na vlhko moc zvyklé. Příliš vody je zabije rychle, tak buď opatrný.

116 slov
1.2 minut čtení
9. 6. 2024
Daniel Švanda

Pokud jde o vodu pro kaktusy, většina z nás se shodne, že dešťová voda je asi nejlepší. Je měkká a bez chemikálií, co by rostlinám mohly škodit. Ale pokud nemáš možnost sbírat dešťovku, voda z kohoutku může být taky v pohodě, i když záleží na kvalitě v tvém městě. Některé kohoutkové vody jsou dost tvrdé a mají hodně vápníku, což nemusí kaktusy úplně milovat. Takže pokud si nejsi jistý, můžeš nechat vodu odstát aspoň na pár hodin – to umožní, aby nějaký chlor vyprchal. Co se týče zalévání, většinou je lepší zalévat přímo do půdy a ne rosit, protože kaktusy nemají rády vlhkost na svých tělech. A jak často? Záleží na ročním období – v létě můžeš zalévat jednou týdně, ale v zimě mnohem méně. Hlavně nezapomínej na to, že kaktusy radši sucho než mokro, takže radši méně než víc.

140 slov
1.4 minut čtení
6. 3. 2023
Tereza Klímová
Meskalin.cz/Články/Zalévání kaktusů
Voda pro kaktusy: Co použít a co se vyvarovatObjevte, jak správně zalévat kaktusy a jaký typ vody je pro ně nejvhodnější. Vyhněte se chybám, které mohou ohrozit vaše rostliny!
1000 slov
10 minut čtení
23. 7. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky