Meskalin.cz/Fórum/Můžu stratifikovat semena sukulentů v ledničce?

Můžu stratifikovat semena sukulentů v ledničce?

Zajímalo by mě, jestli je možné stratifikovat semena sukulentů v ledničce. Slyšel jsem o stratifikaci jako o metodě, která pomáhá některým rostlinám lépe klíčit, ale nevím, jestli to platí i pro sukulenty. Mám doma několik druhů, které bych rád zkusil vypěstovat ze semen, ale nikdy jsem to nedělal a moc nevím, jak na to. Je lednice dobré místo pro tento proces? Jak dlouho bych je tam měl nechat? A co když mám semena z různých druhů sukulentů – stačí je stratifikovat všechny dohromady nebo je lepší je rozdělit? Někde jsem četl, že některé sukulenty potřebují chladnější teplotu k tomu, aby se jim urychlil proces klíčení. Jak to vlastně funguje? Vím, že každé semeno má své specifické požadavky a tak by mě zajímalo, jestli se na to vztahují nějaké zvláštní podmínky. Pokud máte zkušenosti s tímto tématem, budu rád za všechny rady a tipy. Děkuji!

144 slov
1.4 minut čtení
13. 4. 2024
Barbora Bečková

Stratifikace sukulentů v ledničce není moc běžná, protože většina z nich se klíčí při teplejších teplotách. Ale pokud máš semena, která potřebují chladnější období, tak by to mohlo fungovat. Obecně platí, že si předtím ověř, jaké konkrétní podmínky chtějí tvoje semena. Některé sukulenty to fakt potřebují, jiné ne. Když už se rozhodneš je stratifikovat, dej je do vlhkého substrátu nebo papírového ubrousku a zabal je do plastového sáčku. Můžeš je tam nechat třeba na 2-4 týdny, ale určitě to sleduj. Co se týče různých druhů, radši je rozděluj, protože každý může mít jiné požadavky na teplotu nebo vlhkost. Takže jestli chceš úspěšně klíčit, dej si na tom záležet a zkus zjistit info k těm konkrétním druhům.

116 slov
1.2 minut čtení
17. 1. 2025
Richard Karásek

Stratifikace semena sukulentů v ledničce není úplně běžná praxe, protože většina sukulentů nevyžaduje studenou vrstvu k tomu, aby klíčila. Nicméně, některé druhy mohou mít prospěch z chladnějšího prostředí pro stimulaci klíčení, ale to se většinou týká specifických druhů. Pokud se rozhodneš pro stratifikaci, dej semena do vlhkého substrátu nebo na navlhčený papír a dej je do sáčku, aby se udržela vlhkost. Můžeš je nechat v ledničce tak 2-4 týdny. Co se týče různých druhů, je lepší je rozdělit, protože každé semeno může mít různé požadavky. Taky si dej pozor na to, aby semena nebyla příliš vlhká, jinak můžou zhnít. Zkus si najít konkrétní informace o druhu, co chceš pěstovat, protože jak říkáš, každé semeno má své specifické podmínky a doporučení.

120 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Irena Burešová
Meskalin.cz/Články/Sázíme semena
Jak správně stratifikovat semena kaktusů a sukulentůNaučte se, jak správně stratifikovat semena kaktusů a sukulentů, abyste zvýšili míru klíčení a zajistili zdravější růst těchto fascinujících rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
23. 3. 2022
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky