Meskalin.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas na výsev tropických rostlin?

Kdy je nejlepší čas na výsev tropických rostlin?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně ten nejlepší čas pro výsev tropických rostlin. Vím, že většina z nich pochází z teplých oblastí, ale co se týče našeho klimatu, mám pocit, že to může být trochu komplikovanější. Předpokládám, že jaro bude ideální, protože se začíná oteplovat a dny jsou delší, ale co když chci pěstovat něco, co má rádo teplo hned od začátku? Je lepší začít s výsevem uvnitř a pak přesadit ven? Myslím si, že existuje spousta faktorů jako teplota, vlhkost a světlo, které ovlivňují úspěch výsevu. Jaké máte zkušenosti s jednotlivými druhy tropických rostlin? Zkoušeli jste je vysévat v různých obdobích roku? Co třeba palmy nebo orchideje, mají nějaké specifické požadavky na čas výsevu? A co kaktusy – ti se také považují za tropické rostliny a mám pocit, že mají jiné potřeby než ostatní. Jaké podmínky by měly být splněny před tím, než se rozhodnu pro výsev? Budu moc ráda za jakékoli tipy či rady, které byste mi mohli poskytnout. Jaký je váš názor na umělé osvětlení při pěstování tropických rostlin v domácnosti? Děkuju!

176 slov
1.8 minut čtení
4. 1. 2024
Eduard Šťastný

Jasně, s tropickejma rostlinama je to trošku oříšek. Jaro je super čas na výsev, když se začne oteplovat. Ale pokud chceš něco, co miluje teplo hned od začátku, tak můžeš začít klidně už v zimě uvnitř. Mám zkušenost, že palmy a orchideje potřebujou dost světla a tepla, takže umělé osvětlení je fakt dobrý nápad, pokud nemáš dost sluníčka. Kaktusy jsou jiná liga, ty mají rády sucho a ne tolik vlhkosti, takže na ně pozor. Zkus si najít informace o konkrétním druhu, co chceš pěstovat, většinou to má svoje specifika. Obecně je dobrý mít stabilní teplotu a vlhkost, aby rostlinky dobře vyklíčily a rostly. Hodně štěstí!

105 slov
1.1 minut čtení
31. 7. 2024
Magdaléna Švecová

Nejlepší čas na výsev tropických rostlin je většinou na jaře, ale záleží na typu rostliny. Pokud máš něco, co potřebuje teplo hned, klidně začni uvnitř už v zimě a pak to přesadíš ven, až bude tepleji. Taky se dá použít umělé osvětlení, což pomůže, když je venku málo světla. Co se týče palem a orchidejí, ty většinou chtějí delší denní světlo a teplotu nad 20 °C, takže jaro je fajn. Kaktusy jsou jiná liga, ty mají rády sucho a slunce, takže bys je mohla začít také brzy na jaře ale nezapomeň na to sušení. Hlavně si dej pozor na vlhkost a teplotu, to je klíčové pro úspěch výsevu. Takže pokud tohle dodržíš, mělo by to fungovat.

116 slov
1.2 minut čtení
7. 7. 2024
Aleš Ryba
Meskalin.cz/Články/Sázíme semena
Důležitost správné doby výsevu pro tropické rostlinyObjevte, jak správně načasovat výsev tropických rostlin pro zdravý růst a maximální úspěch. Naučte se, kdy je nejlepší čas na výsev semen a jak to ovl...
1000 slov
10 minut čtení
9. 9. 2022
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky