Meskalin.cz/Fórum/Pomůže mi česnek proti škůdcům na kaktusech?

Pomůže mi česnek proti škůdcům na kaktusech?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám takovou otázku, která mě trápí už nějakou dobu. Všiml jsem si, že na mých kaktusech se objevují nějaké škůdci, a to mě opravdu děsí, protože chci, aby mé rostlinky byly zdravé a krásné. Přečetl jsem někde, že česnek má nějaké přírodní vlastnosti, které prý mohou pomoci proti těmto nepříjemnostem. Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenosti s tímto způsobem boje proti škůdcům. Měl bych třeba zkusit udělat česnekový výluh a postříkat jím kaktusy? Jak to funguje v praxi? A co když mám na kaktusech třeba štítenky nebo mšice – je to na ně účinné? Nechci své rostlinky nijak poškodit, tak se ptám, jestli je to bezpečné. Jestli někdo ví, jak správně použít česnek v péči o kaktusy a jak často to aplikovat, budu moc vděčný za jakékoli tipy. Děkuji předem za všechny rady a doufám, že společně najdeme nejlepší způsob, jak ochránit naše vzácné rostliny!

152 slov
1.5 minut čtení
16. 8. 2022
Zdeňka Dobiášová

Česnek může být fajn přírodní způsob, jak se zbavit škůdců na kaktusech. Občas se používá česnekový výluh, což je v podstatě prostě rozmixovaný česnek s vodou, necháš to chvíli odstát a pak můžeš postříkat rostliny. Funguje to prý na mšice i štítenky, ale účinnost může být různá. Je dobrý nápad vyzkoušet to na malém kousku kaktusu nejdřív, abys viděl, jak zareaguje. Jinak bych to nedělal moc často, tak jednou za týden nebo dva by mělo stačit. Jen dej pozor, aby byl kaktus dobře proschlý po postřiku, aby se neudělaly hnilobné problémy. Mě osobně se to osvědčilo, ale fakt záleží na konkrétním druhu kaktusu a škůdcích.

105 slov
1.1 minut čtení
10. 6. 2024
Viktor Machač

Česnek je fakt dobrá věc na škůdce, zkus to! Můžeš si udělat česnekový výluh tak, že rozmixuješ pár stroužků česneku s vodou a necháš to 24 hodin odstát. Pak to přeceď a můžeš použít na postřik. Na štítenky a mšice to prý funguje docela dobře, protože česnek má silné látky, co odpuzují hmyz. Jen si dej pozor na koncentraci, ať nezničíš kaktusy. Zkoušet můžeš tak jednou týdně, ale jakmile uvidíš zlepšení, tak můžeš ubírat. Určitě sleduj reakci rostliny, když bys viděl nějaké známky poškození, radši přestaň. Držím palce!

88 slov
0.9 minut čtení
19. 1. 2025
Antonín Pokorný
Meskalin.cz/Články/Ochrana před škůdci
Přírodní repelenty pro ochranu kaktusů před škůdciObjevte účinné přírodní repelenty, které pomohou chránit vaše kaktusy před běžnými parazity a zaručí jejich zdravý růst.
1000 slov
10 minut čtení
1. 1. 2022
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky