Meskalin.cz/Fórum/Citron nebo ocet na ochranu kaktusů před hmyzem?

Citron nebo ocet na ochranu kaktusů před hmyzem?

Chtěl bych se zeptat, jestli má smysl zkoušet používat citron nebo ocet jako přírodní repelent na ochranu svých kaktusů před hmyzem. Mám malou sbírku kaktusů a pořád se mi na nich objevují nějaké potvůrky, které je ničí. Četl jsem, že citronová šťáva může mít nějaké repelentní účinky a taky jsem slyšel, že ocet může pomoci od určitých škůdců. Jenže nejsem si úplně jistý, jak to aplikovat a jestli to nebude pro kaktusy škodlivé. Mám obavy, že bych je mohl spálit nebo poškodit. Jaké jsou vaše zkušenosti s těmito domácími metodami? Funguje to fakt? Je lepší použít citron nebo ocet, nebo je to úplně bez efektu? Děkuji za každou radu a zkušenost, budu rád za jakékoli tipy na ochranu mých rostlinek.

120 slov
1.2 minut čtení
14. 11. 2023
Jaroslava Vlková

Myslím, že citron i ocet můžou mít nějaký efekt na hmyz, ale je třeba být opatrnej. Citronová šťáva může mít repelentní účinky, ale může být pro kaktusy dost agresivní, hlavně pokud je aplikuješ přímo na ně. Když jsem to zkoušel, tak jsem měl obavy o spálení rostlin. Ocet se taky používá, ale spíš na plísně a tak. Osobně bych doporučil zředit obě věci s vodou, aby to nebylo moc silný. Pár kapek citronu nebo octa do vody a pak tím kaktusy jemně postříkat – to by mohlo fungovat. Já bych to ale zkusil na malým vzorku rostliny první, jen pro jistotu. Jinak je dobrý pravidelně kontrolovat kaktusy a odstraňovat škůdce ručně, když je vidíš. Zkus se poohlídnout i po nějakých přírodních insekticidech, co jsou šetrný k rostlinám.

127 slov
1.3 minut čtení
11. 6. 2024
Jiří Jelínek

Zdravím, mám taky kaktusy a občas se mi na nich objeví hmyz. Co se týče citronu a octa, tak osobně jsem zkoušel obojí. Citronová šťáva má fakt nějaké repelentní účinky, ale je dost kyselá, takže pokud ji ředíš s vodou, můžeš to zkusit. Ale raději ji nedávej přímo, aby jsi je nespálil. Ocet taky funguje na některé škůdce, hlavně na mšice nebo svilušky. Měj na paměti, že bys měl ocet ředěný také s vodou. Dávám třeba půl na půl a stříkám to na listy, hlavně zespodu. Ale bacha, obě metody mohou být pro kaktusy riskantní, tak to zkus na menším vzorku, než to dáš na všechny. Zatím mi to pomohlo, ale každý kaktus reaguje jinak. Držím palce!

117 slov
1.2 minut čtení
11. 5. 2024
Bedřich Horák
Meskalin.cz/Články/Ochrana před škůdci
Přírodní repelenty pro ochranu kaktusů před škůdciObjevte účinné přírodní repelenty, které pomohou chránit vaše kaktusy před běžnými parazity a zaručí jejich zdravý růst.
1000 slov
10 minut čtení
1. 1. 2022
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky