Meskalin.cz/Fórum/Jak často hnojit vzácné rostliny, když používám přírodní hnojivo?

Jak často hnojit vzácné rostliny, když používám přírodní hnojivo?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Mám dotaz ohledně hnojení vzácných rostlin, protože se snažím udělat pro své rostlinky to nejlepší. Používám přírodní hnojiva, což mi přijde jako skvělá volba, ale nejsem si jistý, jak často bych měl hnojit. Mám pár kaktusů a sukulentů, které jsou opravdu vzácné a nerad bych je nějak poškodil nebo naopak jim nedodal potřebné živiny. Slyšel jsem, že to může být dost individuální podle druhu rostliny, ale jak to tedy funguje v praxi? Mohli byste mi prosím poradit, jakou frekvenci hnojení byste doporučili? Je lepší hnojit častěji s menšími dávkami, nebo raději méně často, ale s většími dávkami? A co třeba období růstu a klidu? Měla by se frekvence nějak měnit podle ročního období? Budu vděčný za jakékoliv zkušenosti a tipy. Díky moc!

126 slov
1.3 minut čtení
30. 11. 2024
Jarmila Hrubá

Takže, co se týče hnojení vzácných rostlin jako kaktusy a sukulenty, určitě je dobrý nápad používat přírodní hnojivo. Obecně platí, že během období růstu (jaro a léto) bys měl hnojit zhruba jednou za měsíc. Ale pozor na to, abys nedal moc – radši míň než víc. V období klidu (podzim a zima) bys měl hnojení omezit nebo úplně zastavit, protože rostliny toho moc nepotřebují. Takže klidně hnoj míň často, ale s menšími dávkami, to je bezpečnější. Každá rostlina má svoje specifika, takže pokud máš konkrétní druhy, můžeš si zjistit, co mají rády. A nezapomeň vždycky pozorovat, jak reagují na hnojení – to ti hodně napoví.

105 slov
1.1 minut čtení
6. 12. 2024
Jarmila Píchová

Hnojit vzácné rostliny, jako jsou kaktusy a sukulenty, chce trochu citu. Obecně se doporučuje hnojit je během období aktivního růstu, což je obvykle na jaře a v létě. Když používáš přírodní hnojivo, tak to chceš dělat tak jednou za měsíc. V zimě, když rostliny většinou spí, tak bys měl hnojení úplně omezit nebo klidně vynechat.

Co se týče dávek, lepší je hnojit méně často s menšími dávkami, aby nebylo riziko spálení kořenů. Dobrý tip je rozředit hnojivo víc než normálně a dávat ho třeba jednou za 4-6 týdnů. Když vidíš, že rostlina roste a vypadá zdravě, tak si říkáš, že to děláš dobře.

Každopádně sleduj své rostliny – pokud začnou žloutnout nebo vypadají unaveně, může to být signál, že něco děláš špatně. Takže hodně štěstí s hnojením a pamatuj si, že každá rostlina je trošku jiná!

134 slov
1.3 minut čtení
21. 11. 2024
Petr Šulc
Meskalin.cz/Články/Fertilizační tipy
Jaké hnojivo zvolit pro vzácné druhy rostlin: Srovnání komerčních a přírodních variantObjevte, jak správně vybrat hnojivo pro vzácné rostliny. Porovnáváme komerční a přírodní hnojiva, abyste našli to nejlepší pro vaše exotické rostliny.
1000 slov
10 minut čtení
7. 8. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky