Meskalin.cz/Fórum/Jaký typ skleněného nádobí je nejlepší na terárium?

Jaký typ skleněného nádobí je nejlepší na terárium?

Když přemýšlím o tom, jaké skleněné nádobí použít pro své terárium, mám pocit, že je toho tolik na výběr a trochu se v tom ztrácím. Různé tvary, velikosti, tloušťky a také to, jestli je to uzavřené nebo otevřené. Co si myslíte, co by bylo nejlepší? Hledám něco, co by nejen dobře vypadalo, ale také by splnilo všechny potřebné funkce pro rostlinky, které chci pěstovat. Mám rád kaktusy a sukulenty, tak asi něco, co umožní dobrou cirkulaci vzduchu a nebude se tam hromadit přebytečná vlhkost. Jaké máte zkušenosti s různými skleněnými nádobami? Dáváte přednost klasickým akváriím, nebo spíš speciálním teráriovým nádobám? Existují nějaké typy skla, které jsou lepší pro udržení mikroklimatu uvnitř terária? Jaké jsou výhody a nevýhody používání skleněných nádob ve srovnání s plastovými? Měli byste nějaké tipy na konkrétní značky nebo typy nádob, které se osvědčily? Chtěl bych mít krásné a zdravé terárium, takže všechny rady budou vítány!

149 slov
1.5 minut čtení
20. 7. 2024
Romana Švandová

Co se týče skleněného nádobí na terárium, tak za mě je nejlepší jít po něčem otevřeném. Kaktusy a sukulenty nemají rády přemokření, takže dobrá cirkulace vzduchu je klíčová. Třeba nějaké široké skleněné nádoby, co mají otevřený vrch, nebo akvária s nižšími stěnami, jsou fajn. Co se týče tloušťky skla, to až tak neřeš, spíš se koukni na to, jestli se snadno čistí a jestli neprochází moc světla. Plastovky jsou lehčí a levnější, ale sklo vypadá líp a víc drží teplotu. Určitě vybírej něco s dobrou ventilací a nezapomeň na drenážní vrstvu. Pokud chceš konkrétní tipy, tak třeba nějaké značkové teráriové nádoby od firmy Exo Terra nebo podobně jsou docela populární. Ale hlavně se řiď tím, co ti bude nejvíc vyhovovat.

120 slov
1.2 minut čtení
5. 6. 2024
David Rada

Takže, pokud plánuješ terárium hlavně pro kaktusy a sukulenty, doporučil bych něco s otevřeným vrchem. Tím se zajistí lepší cirkulace vzduchu a nebude se tam hromadit vlhkost, což kaktusům nesvědčí. Mě osobně se osvědčilo skleněné akvárium, ideálně menší, protože je to levný a dostupný variant. Pokud chceš něco stylového, můžeš zkusit skleněné dózy nebo kulaté sklenice, ale pozor na to, aby měly dostatečné odvětrávání. Co se týče tloušťky skla, nic extra silného není potřeba – běžná tloušťka stačí. Plastové nádoby jsou fajn pro začátečníky, ale sklo vypadá prostě lépe a udržuje stabilnější teplotu. Takže pokud vybíráš, jednoznačně sklo. A co značky? Tak třeba IKEA má parádní skleněné dózy za dobré ceny. Hlavně nezapomeň na drenážní vrstvu na dno, to je u sukulentů klíčový.

123 slov
1.2 minut čtení
29. 3. 2024
Viktor Bednář
Meskalin.cz/Články/Vykouzlete terária
Jak vytvořit terárium pro začátečníky: Vše, co potřebujete vědětKomplexní průvodce krok za krokem jak vytvořit terárium se sukulenty. Naučte se základy, tipy a triky pro úspěšnou zahrádku v skle.
1000 slov
10 minut čtení
5. 11. 2023
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky