Meskalin.cz/Fórum/Kolik vody mám lil do terária a jak často?

Kolik vody mám lil do terária a jak často?

Mám terárium a chci se ujistit, že správně zalévám. Kolik vody vlastně mám lít do terária, abych nezalil moc a zároveň aby to nebylo málo? Mám tam sukulenty a pár tropických rostlin, takže nevím, jestli se na to vztahují nějaké specifické potřeby. Jak poznám, že je substrát dostatečně vlhký? Dáváte vodu přímo na rostliny nebo spíš kolem nich? A co takové zvlhčování vzduchu, to má smysl dělat pravidelně? Jak často by se mělo zalévat, když je v teráriu teplo a světlo svítí docela dlouho? Mám strach, aby se mi rostliny nespálily nebo naopak nezahnívaly. Je lepší používat destilovanou vodu nebo může být normální z kohoutku? A co když jsem zapomněl zalít a substrát je už hodně suchý, jak se s tím dá pracovat? Snad mi někdo poradí, jak najít tu správnou rovnováhu v péči o terárium, protože si fakt nechci pokazit ty krásné rostliny.

144 slov
1.4 minut čtení
14. 7. 2024
Karel Jirka

Zalévání terária s sukulenty a tropickými rostlinami může být trochu tricky. Obecně platí, že bys měl zalévat, když substrát vypadá suše – zkus šťouhnout do země prst, pokud je suchá, tak je čas na vodu. Nepřeháněj to ale, raději méně než víc, aby ti to nezahnívalo. S těma sukulentama si dej pozor, ty moc vody nepotřebujou, takže spíš kolem nich než na ně. Vlhčení vzduchu má smysl, pokud máš v teráriu tropické rostliny, ale stačí třeba jednou za týden nebo podle potřeby. Když je teplo a svítí světlo dlouho, tak se substrát rychleji vysuší. Destilovanou vodu používat nemusíš, normální z kohoutku většinou stačí, jen pokud je tvrdá, tak můžeš mít problém. Když zapomeneš zalít a substrát je suchý, tak ho můžeš opatrně přelít vodou nebo ho ponořit na chvíli do misky s vodou, aby se nasákl. Hlavně buď trpělivý a sleduj rostliny – ony ti napoví.

146 slov
1.5 minut čtení
21. 12. 2024
Kamila Brychtová

S zaléváním terária to chce trochu praxe, ale tady je pár tipů. Obecně platí, že sukulenty potřebujou míň vody než tropické rostliny. Ideálně bys měl substrát udržovat vlhký, ale ne mokrý. Když saháš na substrát, měl by být spíš lehce vlhký než úplně suchý nebo promočený. Zkus použít prst – když ho zapíchneš do substrátu a je tam vlhko tak 2-3 cm pod povrchem, mělo by to být ok.

Zalévej kolem rostlin, ne přímo na ně, aby se jim nezapařily listy a nezahnívaly. Co se týče zvlhčování vzduchu, pokud máš tropické rostliny, tak to může být fajn, ale pozor na přehánění. Stačí jemně mlžit jednou za čas nebo když vidíš, že vzduch je hodně suchý.

Jak často zalévat? Záleží na teplotě a světle, ale zkus jednou za týden a sleduj rostliny – přizpůsobuj podle jejich reakce. K vodě – destilka je lepší, ale normální voda z kohoutku může fungovat, pokud není moc chlorová nebo tvrdá.

Když zapomeneš zalít a substrát je dost suchý, tak zkus pomalu přidávat vodu, aby se to nevstřebalo hned a nedošlo k hnilobě kořenů. Celkově sleduj rostliny a substrát – oni ti řeknou, co potřebují.

186 slov
1.9 minut čtení
30. 11. 2024
Jiří Kubíček
Meskalin.cz/Články/Vykouzlete terária
Jak vytvořit terárium pro začátečníky: Vše, co potřebujete vědětKomplexní průvodce krok za krokem jak vytvořit terárium se sukulenty. Naučte se základy, tipy a triky pro úspěšnou zahrádku v skle.
1000 slov
10 minut čtení
5. 11. 2023
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky