Meskalin.cz/Fórum/Můžu do terária dát i jiné rostliny, nebo jen kaktusy?

Můžu do terária dát i jiné rostliny, nebo jen kaktusy?

Zajímalo by mě, jestli je možné do terária, které mám zaměřené hlavně na kaktusy, přidat i nějaké jiné rostliny. Mám doma pár sukulentů a taky se mi líbí některé tropické rostliny, které bych rád zkusil. Uvažoval jsem o tom, že by mohly vytvořit zajímavou kombinaci s mými kaktusy a terárium by tak vypadalo pestřeji. Jenže se bojím, že pokud do terária dám rostliny, které nejsou kaktusy, tak to může nějak narušit rovnováhu nebo že si navzájem nebudou vyhovovat. Taky nevím, zda mají podobné nároky na světlo a zálivku. Představoval jsem si, že by tam mohly být nějaké menší druhy s podobnou péčí jako mají kaktusy, ale nejsem si jistý. Jaký máte názor na kombinaci různých rostlin v teráriu? Je lepší držet se pouze kaktusů nebo jsou i jiné rostliny vhodné? Jaké druhy byste doporučili a co mám vzít v úvahu při výběru? Děkuji za rady!

145 slov
1.5 minut čtení
20. 9. 2023
Stanislav Ryba

Myslím, že to jde, ale je potřeba to dobře promyslet. Kaktusy mají rádi sucho, takže pokud chceš přidat sukulenty, tak bys měl vybírat ty, co mají podobný nárok na zálivku. Například některé druhy jako echeveria nebo haworthia by mohly fungovat, protože jsou taky dost odolné. Ale s tropickými rostlinami už by to bylo horší. Ty většinou potřebují víc vlhkosti a stínu, což by kaktusům asi nevyhovovalo. Takže radši se drž těch rostlin, co mají podobné podmínky jako kaktusy. Při výběru se zaměř na velikost a péči – menší rostliny s nízkou vlhkostí. A nezapomeň na dostatek světla! Jinak to může být zajímavý mix, ale musíš to mít dobře naplánované.

109 slov
1.1 minut čtení
26. 11. 2024
Filip Janda

Jasně, můžeš zkusit i jiný rostliny, ale je potřeba si dát pozor. Kaktusy a sukulenty mají podobný nárok na světlo a vodu, takže pokud jde o tyhle, tak by to mělo jít. Ale třeba tropické rostliny potřebujou víc vlhkosti a stínu, což by mohlo být problém. Zkus se podívat na menší sukulenty jako jsou echeverie nebo haworthie, ty se k těm kaktusům hodí. Můžeš zkusit i nějaký malý druhy, co nemají moc velký kořenový systém. Když budeš mít vyváženou péči co se týče světla a zálivky, tak by to mohlo fungovat. Ale dej pozor na to, aby všechno mělo dost prostoru a žádná rostlina nebyla utopená v přemokření. Pokud máš pochybnosti, radši zůstaň u těch kaktusů, ale pokud to chceš zkusit, tak určitě vybírej opatrně.

125 slov
1.3 minut čtení
9. 12. 2024
Robert Tichý
Meskalin.cz/Články/Vykouzlete terária
Kde najít inspiraci pro kreativní terária: 5 nečekaných zdrojůObjevte pět unikátních zdrojů inspirace pro tvorbu kreativních terárií se sukulenty a dalšími rostlinami. Nalaďte se na jedinečné nápady a prozkoumejt...
1000 slov
10 minut čtení
9. 6. 2022
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky