Meskalin.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas na rozmnožování kaktusů?

Kdy je nejlepší čas na rozmnožování kaktusů?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně ten pravý čas na to, abych začal rozmnožovat své kaktusy. Mám několik různých druhů a nevím, jestli je to nejlepší udělat na jaře, když se začíná oteplovat a rostlinky začínají růst, nebo jestli je to lepší v létě, kdy mají nejvíc sluníčka. Co říkáte? Slyšel jsem, že některé kaktusy je dobré množit na podzim, ale to mi přijde divné, protože už se chystají na zimní spánek. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké specifické podmínky, které bych měl dodržet při rozmnožování. Třeba jaká teplota nebo vlhkost by měla být ideální? A co substrát? Používáte něco speciálního? Jak dlouho to obvykle trvá, než se nové kaktusy uchytí a začnou růst? Děkuji za jakékoliv tipy a rady.

121 slov
1.2 minut čtení
10. 3. 2021
Ludmila Černá

Takže, nejlepší čas na rozmnožování kaktusů je většinou na jaře. Jakmile začne jaro a teploty se zvednou, kaktusy začínají růst a to je ideální doba, kdy je množit. Letní měsíce jsou už taky fajn, ale tam už se můžeš setkat s tím, že některé druhy budou mít takové ty horké dny a nemusí to být pro mladé rostlinky příliš ideální. Podzim není úplně špatný začátek, ale to už spíš pro některé odolné druhy. Samozřejmě, měli bys být opatrný na zimní spánek, jak říkáš.

Co se týče podmínek - teplota by měla být teplá, ideálně kolem 20-25°C a vzdušná vlhkost moc vysoká není potřeba. Substrát bych doporučil nějaký speciální pro sukulenty nebo si ho udělej sám - směs písku a zeminy. Mělo by to být dobře propustné, aby se kořeny nezahnívaly. Když to uděláš správně, tak nové kaktusy by měly začít růst během pár týdnů až měsíců. Hlavně buď trpělivý a dávej pozor na přelití. Tak hodně štěstí!

156 slov
1.6 minut čtení
10. 11. 2024
Simona Vlková

Takže, na rozmnožování kaktusů je nejlepší jaro. Když začnou růst, mají víc energie a sluníčka. V létě to taky jde, ale já bych to spíš viděl na konci jara. Podzim je fakt divný čas, jak říkáš, kaktusy se připravují na zimu a moc toho nerostou. Co se týče podmínek – ideální teplota je tak kolem 20-25 °C, vlhkost by měla být spíš nižší, aby ti nezačaly uhnívat. Substrát bych doporučil speciální pro kaktusy nebo si udělat směs s pískem, aby to dobře odtékal. Uchycení může trvat různě, ale většinou tak 4-6 týdnů, než začneš vidět nějaké známky růstu. Takže hodně štěstí a dej vědět, jak to šlo!

107 slov
1.1 minut čtení
28. 3. 2024
Markéta Kašparová
Meskalin.cz/Články/Rozmnožování kaktusů
Kdy je ten správný čas na rozmnožování kaktusů?Objevte, kdy je nejlepší doba na rozmnožování kaktusů a jak ovlivňuje růst různých druhů. Zjistěte metody a tipy pro úspěšné pěstování kaktusů.
1000 slov
10 minut čtení
2. 1. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky