Meskalin.cz/Fórum/Jak se správně množí kaktusy?

Jak se správně množí kaktusy?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Rád bych se zeptal na jednu věc, která mě dost trápí. Jak vlastně správně množit kaktusy? Chtěl bych si rozšířit svou sbírku a slyšel jsem, že existuje několik metod, jak toho dosáhnout. Mám na mysli jak řízkování, tak i semena. Možná máte zkušenosti s některými konkrétními druhy, které se množí lépe než jiné? Co je podle vás nejjednodušší způsob pro začátečníka? Mám i pár starších kaktusů, které už mají nějaký ten rok za sebou a zajímalo by mě, jestli je lepší je množit právě z těchto rostlin nebo raději z těch mladších. Jak je to s péčí o řízky po odříznutí? A co se týče substrátu, jaký byste doporučili pro úspěšné zakořenění? Kdy je nejlepší čas na množení? Slyšel jsem, že to závisí na ročním období a konkrétních podmínkách. Pokud máte nějaké tipy nebo triky, které byste chtěli sdílet, byl bych moc vděčný! Vím, že každá rostlina je trochu jiná a také každému vyhovuje něco jiného, ale rád bych se dozvěděl co nejvíce informací. Děkuju za vaše odpovědi!

174 slov
1.7 minut čtení
8. 8. 2024
Jiří Musil

Množení kaktusů je fakt super zábava! Když chceš řízky, tak nejlepší je brát z mladších rostlin, ale i starší kaktusy se dají použít, pokud jsou zdravý. Řízky nech na pár dnů oschnout, aby se rána zahojila, pak je můžeš zasadit do speciálního substrátu na kaktusy nebo do směsi s pískem. Co se týče semínek, to je trošku náročnější, chce to trpělivost a ideální podmínky jako teplo a vlhkost. Nejlepší období na množení je jaro nebo léto, kdy kaktusy aktivně rostou. Když se o řízky postaráš a nebudeš je přelévat, měly by se uchytit celkem snadno. Hlavně nezapomeň na dostatek světla a tepla! Tak hodně štěstí!

105 slov
1.1 minut čtení
28. 3. 2023
Radek Kotek

Množení kaktusů může být docela zábava! Nejčastější metodou je řízkování, což je pro začátečníky celkem snadné. Odřízni zdravý kousek kaktusu, nech ho pár dní oschnout, aby se rána zahojila, a pak ho můžeš zasadit do směsi písku a substrátu pro sukulenty. Mladší kaktusy bývají obvykle lepší na řízky, ale starší taky můžou být fajn. Co se týče semen, tak to chce trpělivost a správnou půdu – nějaký lehký substrát, co dobře propouští vodu. Zasít ideálně na jaře, když začíná růst. Po přesazení řízků dávej pozor na zalévání, moc to nepřeháněj. Kaktusy jsou na to dost háklivé. Pokud jde o substrát, zkus něco s vysokým podílem písku nebo perlitu, to je pro ně ideální. Tak hodně štěstí s množení!

118 slov
1.2 minut čtení
14. 9. 2022
Matěj Kříž
Meskalin.cz/Články/Rozmnožování kaktusů
Kdy je ten správný čas na rozmnožování kaktusů?Objevte, kdy je nejlepší doba na rozmnožování kaktusů a jak ovlivňuje růst různých druhů. Zjistěte metody a tipy pro úspěšné pěstování kaktusů.
1000 slov
10 minut čtení
2. 1. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky