Meskalin.cz/Fórum/Kaktusy a sukulenty v jednom květináči?

Kaktusy a sukulenty v jednom květináči?

Mám takovou otázku ohledně kaktusů a sukulentů, protože se mi už dlouho honí hlavou. Zajímalo by mě, jestli je možné kombinovat tyto dvě skupiny rostlin do jednoho květináče. Vím, že oba typy rostlin mají podobné požadavky na péči, co se týče světla a zálivky, ale přesto mám obavy, jestli se nebudou navzájem nějak škodit nebo jestli nebudou mít odlišné potřeby, které by mohly vést k problémům. Mám doma nějaké krásné kaktusy, které bych rád doplnil o sukulenty, ale bojím se, že třeba jeden z nich bude mít raději víc vláhy nebo jiný typ půdy. Co když jeden z nich roste rychleji a začne ten druhý vytlačovat? Nebo co kdyby měli různé nároky na slunce? Jaké máte zkušenosti vy, kteří už jste něco takového zkoušeli? Můžete mi poradit, jak to udělat správně? Bude ta kombinace fungovat, nebo je lepší je mít v samostatných květináčích? Vím, že každý má na to svůj názor, ale zajímalo by mě, co si skutečně myslíte a co byste doporučili. Díky moc za odpovědi!

167 slov
1.7 minut čtení
10. 4. 2023
Emil Kovář

Kombinovat kaktusy a sukulenty v jednom květináči je celkem běžná praxe, protože mají podobné potřeby co se týče světla a zálivky. Ale je dobré mít na paměti pár věcí. Třeba vyber si druhy, co mají stejné nároky na vodu – některý kaktus může potřebovat víc nebo míň vody než sukulent, takže to chce dát dohromady spíš ty, co se hodí. Co se týče půdy, zvol radši propustnou směs, aby se jim dařilo. Rychlost růstu taky hraje roli – když jeden poroste rychleji, může ten druhý tak trochu zatlačit do pozadí, ale většinou to nebývá problém. A co se slunce týká, většina z nich má ráda hodně světla, takže pokud je budeš mít na stejném místě, mělo by to být fajn. Pokud si nejsi jistý, klidně je dej do samostatných květináčů, abys měl jistotu, že se jim bude dařit. V každém případě sleduj, jak rostou a podle toho případně upravuj péči.

150 slov
1.5 minut čtení
27. 12. 2024
Karel Beran

Kombinování kaktusů a sukulentů v jednom květináči může fungovat, ale je to tak trochu o štěstí. Obě skupiny mají podobné požadavky na světlo a zálivku, což je výhoda. Ale jak říkáš, můžeš narazit na problémy jako odlišné potřeby půdy nebo vody. Kaktusy většinou potřebují sušší podmínky, zatímco některé sukulenty můžou být náročnější na vlhkost.

Pokud se rozhodneš je spojit, dej pozor na výběr druhů – zkus kaktusy, které moc nevyžadují vodu a nějaké odolnější sukulenty. Důležité je taky zajistit dobrou drenáž v květináči, aby se kořeny nezapařily.

No a co se týče rychlosti růstu, to fakt hraje roli – je dobrý je sem tam prohlédnout a případně přesadit, když jeden začne dominovat. Takže pokud si chceš udělat experiment, klidně do toho jdi, ale měj na paměti tyhle věci. Jinak pokud chceš mít jistotu, radši je měj odděleně.

136 slov
1.4 minut čtení
30. 10. 2024
Barbora Urbanová
Meskalin.cz/Články/Rostlinné soužití
Kompatibilita sukulentů: Které druhy se hodí vedle sebe?Objevte, které druhy sukulentů se nejlépe kombinují pro nádherné a zdravé záhony. Naučte se tajemství úspěšných kombinací a tipy na jejich pěstování.
1000 slov
10 minut čtení
30. 9. 2021
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky