Meskalin.cz/Fórum/Jaké rostliny v interiéru zvyšují vlhkost vzduchu?

Jaké rostliny v interiéru zvyšují vlhkost vzduchu?

Zajímalo by mě, jaké rostliny by mohly pomoci zvyšovat vlhkost vzduchu v mém bytě. Mám pocit, že v zimě, kdy topíme, je vzduch příliš suchý a já bych chtěl něco udělat pro to, abych se cítil lépe. Hledal jsem nějaké tipy, ale není moc jasné, které rostliny jsou na to nejlepší. Myslíte, že jsou nějaké konkrétní druhy, které opravdu efektivně zvyšují vlhkost? Co takové palmy nebo kapradiny? Zajímá mě, jestli by bylo dobré mít doma i nějaké kvetoucí rostliny, nebo se spíš držet těch zelenějších variant. A co třeba sukulenty a kaktusy? Ty přece potřebují málo vody, tak jestli mají vůbec nějaký vliv na vlhkost. Jak často se o tyto rostliny musím starat, aby fungovaly jako přírodní zvlhčovače vzduchu? Budu rád za tipy na specifické druhy a také na jejich péči. Díky!

132 slov
1.3 minut čtení
7. 3. 2023
Ludmila Sedláčková

Hele, na zvýšení vlhkosti vzduchu doma jsou super rostliny jako fíkus, palmy (třeba Areka) a kapradiny. Tyhle rostliny fakt pomáhají, protože při zálivce uvolňují vodu do vzduchu a to pak zlepšuje vlhkost. Kvetoucí rostliny jako orchideje nebo ibišek taky můžou něco přidat, ale ty zelené listy jsou většinou lepší na tu vlhkost. Co se týče sukulentů a kaktusů, tak ti moc nepomůžou, protože potřebují sucho, takže je radši vynech. O rostliny je potřeba se starat pravidelně, takže třeba jednou za týden je zalévat, podle toho jak to vypadá. Čím víc vody, tím víc páry, takže čím víc zeleně, tím líp! Dobře zvolené rostliny ti můžou fakt ulevit od suchého vzduchu.

110 slov
1.1 minut čtení
5. 5. 2024
František Šulc

Jo, tak to je dobrý dotaz. Určitě bych doporučil nějaký druhy rostlin, co zvyšujou vlhkost vzduchu. Například, palmy jako Areka nebo Kenti mají fakt schopnost zvlhčovat vzduch a navíc vypadají dobře. Kapradiny jsou taky super volba, třeba Nikin nebo Žebrovice, ty mají rády vlhko a pomůžou ti s tím suchem. Co se týče kvetoucích rostlin, tak třeba Anthurium nebo Spathiphyllum (častějc známý jako „lidská tvář“) taky dost pomáhají s vlhkostí. Naopak sukulenty a kaktusy jsou spíš na sucho, takže ty moc nečekej, že by nějak přispěli. Péče o tyhle rostliny není zas tak složitá – většinou stačí je zalít jednou za týden nebo podle potřeby, ale pozor na přemokření! Takže pokud chceš zvýšit vlhkost, drž se spíš těch zelenějších variant. Dobře umístěné rostliny můžou udělat divy.

126 slov
1.3 minut čtení
5. 3. 2023
Antonín Staněk
Meskalin.cz/Články/Rostlinné soužití
Doplnění kaktusů v interiéru: Které rostliny pomáhají s vlhkostí?Článek nabízí zajímavé tipy na rostliny, které pomáhají optimalizovat vzdušnou vlhkost v bytě spolu s kaktusy, a to přístupnou formou pro laika i odbo...
1000 slov
10 minut čtení
7. 4. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky