Meskalin.cz/Fórum/Hnojení jedné rostliny a vliv na ostatní v místnosti?

Hnojení jedné rostliny a vliv na ostatní v místnosti?

Zajímalo by mě, jestli hnojení jedné rostliny může nějak ovlivnit další rostliny, které jsou ve stejné místnosti. Když jsem nedávno hnojil svůj kaktus, který je pěkně rozrostlý a zdravý, začal jsem mít obavy, že to nějak ovlivní i mé další rostliny, jako jsou sukulenty a jiné květiny. Může to mít vliv na kvalitu vzduchu nebo na živiny v půdě? Myslím tím, jestli třeba hnojení jedné rostliny nenaruší rovnováhu v místnosti nebo jestli se živiny, které použiju, nějakým způsobem nemohou dostat k dalším rostlinám? Taky se mi honí hlavou, jestli bych měl hnojit všechny rostliny stejně nebo jestli se to liší podle druhu. Už jsem slyšel různé názory od různých pěstitelů, a tak bych rád věděl, co si o tom myslí ostatní. Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Může se stát, že by hnojení jedné rostliny vedlo k problémům u ostatních a jak tomu případně předejít? Díky za rady!

148 slov
1.5 minut čtení
1. 6. 2023
Daniela Šimková

Tak hele, hnojení jedné rostliny většinou přímo neovlivní ostatní v místnosti. Každá rostlina má svoje kořeny a živiny si bere ze své půdy, takže to, co dodáš kaktusu, by se nemělo dostat k těm ostatním přímo. Ale je pravda, že když hnojíš moc, tak to může ovlivnit kvalitu vzduchu nebo i zavést nějaký zápach – to se stává třeba při přehnojení. Taky je dobrý si dávat pozor na to, že některé rostliny potřebují jiný typ hnojiva než ty ostatní. Takže klidně můžeš hnojit všechny, ale radši podle potřeb jednotlivých rostlin. No a pokud jde o rovnováhu v místnosti, tak pokud hnojíš rozumně a máš dobré větrání, neměl bys mít problém. Takže v pohodě, ale radši to nepřeháněj!

117 slov
1.2 minut čtení
27. 12. 2024
Štěpán Pecka

Hnojení jedné rostliny obvykle přímo neovlivní ostatní v místnosti, ale může to mít nějaké vedlejší efekty. Třeba pokud hnojíš kaktus, tak mu dodáš spoustu živin, což je fajn, ale pokud máš kolem něj další rostliny, co potřebují jiný typ péče, může to způsobit problémy. Příliš živin může nakonec vést k tomu, že se půda stane nevyváženou a některé rostliny by mohly začít trpět nedostatkem nebo přebytkem určitých látek. A pokud hnojivo uvolňuje nějaké chemikálie do vzduchu, tak by to mohlo ovlivnit i ostatní rostliny, ale to je spíš rarita.

Jinak jo, každá rostlina má jiné potřeby. Hnojení je dobrý dělat podle druhu rostliny, některé potřebují víc, některé míň. Zkus si zjistit, co konkrétně tvé sukulenty a květiny potřebují a podle toho je hnojit. Můžeš to zkusit i na menším vzorku a pak se uvidí. Takže si dej pozor na to, co používáš a jak, a když budeš hnojit, tak aspoň dej pozor na to, kolik dáváš. Dobrý balanc je klíč.

159 slov
1.6 minut čtení
15. 12. 2024
Kristýna Tomešová
Meskalin.cz/Články/Rostlinné soužití
Geneze péče: Jak rostliny ovlivňují navzájem potřebu zálivky a hnojeníObjevte, jak správné kombinace rostlin mohou minimalizovat nároky na péči o vaši zahradu. Naučte se vybírat kompatibilní druhy pro optimální zálivku a...
1000 slov
10 minut čtení
4. 3. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky