Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že moje kaktusy potřebují víc vody kvůli ostatním rostlinám?

Jak poznám, že moje kaktusy potřebují víc vody kvůli ostatním rostlinám?

Když se starám o své kaktusy, občas mám pocit, že jim věnuji dostatek pozornosti, ale pak si nejsem jistý, jestli je to skutečně tak. Mám doma několik různých rostlin, a když je zalévám, přemýšlím, jestli to, co dělám, má vliv i na moje milované kaktusy. Jak teda poznat, že potřebují víc vody? Při pěstování různých rostlin jsem si všiml, že některé z nich mají úplně jinou potřebu vlhkosti než kaktusy, a tak se ptám - jak přesně to funguje? Když vedle sebe mám třeba sukulenty a klasické květiny, které potřebují víc vody, může to ovlivnit i kaktusy? Jaké signály bych měl sledovat? Někdy mi přijde, že kaktusy jsou prostě otužilé a nepotřebují žádnou extra péči, ale pak se objeví ty chvíle, kdy mi připadá, jako by ztrácely barvu nebo začaly vadnout. Jak tomu předejít? Jak poznat ten správný čas na zalévání? Co třeba jejich vzhled? Mohou mít seschlé nebo shrbené trny jako znamení nedostatku vody, nebo je to spíš normální jev? A co teplota a povětrnostní podmínky - hrají v tom roli? Pokud tedy mám okolo sebe různé rostliny s různými nároky na zálivku, mohu nějakým způsobem zjistit, co přesně potřebují kaktusy? Jak si mám poradit s tímto dilematem a nezapomínat na mé vzácné rostlinky v tom přívalu péče o ostatní rostliny?

212 slov
2.1 minut čtení
18. 10. 2024
Milan Kříček

Kaktusy jsou dost odolné, ale i ony potřebují určitou pozornost. Pokud máš vedle sebe rostliny, co chtějí víc vody, tak to kaktusy ovlivnit může. Hlavní je sledovat jejich vzhled. Jestli začnou ztrácet barvu nebo jsou shrbené, může to znamenat, že jim chybí vláha. Kaktusy by měly být pevné a zdravé. Při zalévání je dobré nechat vyschnout půdu mezi zálivkami. Teplota a vlhkost vzduchu taky hrajou roli – v létě mohou potřebovat víc vody než v zimě. Takže když zaléváš ostatní rostliny, zkontroluj i kaktusy. Když se ti zdá, že mají suché trny nebo vypadají unaveně, asi bys měl zkusit přidat trochu vláhy. Zkrátka – pozoruj a přizpůsobuj se, kaktusy ti dají vědět, co potřebují.

114 slov
1.1 minut čtení
30. 5. 2023
Radka Říhová

Takže, kaktusy fakt potřebují specifickou péči a nevypadají jako klasické květiny. Když je zaléváš, zkus sledovat jejich vzhled. Pokud začínají být matné, ztrácejí barvu nebo černají, to může být znamení, že mají málo vody. Ale pozor, taky můžeš mít přelité kaktusy, což se projevuje hnilobou. Oproti ostatním rostlinám mají kaktusy jinou potřebu vlhkosti, takže je dobrý mít pro ně samostatný režim. Teplota a vzdušná vlhkost hrají roli, v létě potřebují víc vody než v zimě. Zkus si na kaktusy udělat pravidelný plán zalévání, třeba jednou za 2-3 týdny v období růstu. A jestli máš vedle sebe sukulenty, ty potřebují taky vodu, ale ne tolik jako kaktusy, takže se snaž zalévat podle jejich potřeb a ne podle ostatních rostlin. Nakonec je nejlepší osahat substrát – pokud je suchý do hloubky 2-3 cm, pak je čas na zálivku.

136 slov
1.4 minut čtení
27. 10. 2024
Martina Krausová
Meskalin.cz/Články/Rostlinné soužití
Geneze péče: Jak rostliny ovlivňují navzájem potřebu zálivky a hnojeníObjevte, jak správné kombinace rostlin mohou minimalizovat nároky na péči o vaši zahradu. Naučte se vybírat kompatibilní druhy pro optimální zálivku a...
1000 slov
10 minut čtení
4. 3. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky