Meskalin.cz/Fórum/Jak často bych měl otáčet kaktusy, aby měly správný růst?

Jak často bych měl otáčet kaktusy, aby měly správný růst?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám takovou otázku ohledně péče o naše zelené kamarády. Mám doma několik kaktusů, některé jsou větší, jiné menší, a chtěl bych vědět, jak moc je důležité je otáčet, aby rostly správně. Slyšel jsem, že kaktusy by se měly otáčet, aby dostávaly rovnoměrné množství světla, ale jak často to vlastně dělat? Je to něco, co by se mělo provádět pravidelně, nebo stačí jednou za čas? A co třeba při změně ročního období? Jak na to reagují kaktusy? Hlavně se snažím zjistit, zda to může mít vliv na jejich zdraví a vzhled. Taky by mě zajímalo, jestli některé druhy potřebují častější otáčení než jiné. Je dobré mít nějaký systém, nebo je lepší spolehnout se na vlastní pozorování a intuici? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy! Děkuji moc!

132 slov
1.3 minut čtení
16. 9. 2024
Jindřiška Šebestová

No, ohledně otáčení kaktusů se to dost liší. Obecně je dobrý nápad je otáčet, aby dostávaly stejnoměrné světlo. Já třeba otáčím kaktusy asi jednou za měsíc, ale koukám na to, jak rostou. Pokud vidíš, že se nějaký kaktus ohýbá nebo roste víc na jednu stranu, tak ho otoč klidně častěji. Měním to víc na jaře a v létě, protože kaktusy jsou aktivnější a potřebují víc světla. Některé druhy mohou potřebovat víc péče než jiné, takže je dobré si zjistit specifika pro ty tvoje. Není potřeba mít žádný rigidní systém, prostě pozoruj a reaguj. Když to uděláš s citem, měli bys mít zdravé a hezké kaktusy.

105 slov
1.1 minut čtení
23. 1. 2023
Eliška Vejvodová

Kaktusy fakt potřebujou dostatek světla, takže otáčení je super nápad. Mě osobně se osvědčilo otáčet je tak jednou za dva týdny, abych měl jistotu, že se mi nezkroutí. U větších kaktusů to chce možná častěji, protože ty mají tendenci růst víc na jednu stranu. Záleží taky na ročním období – v létě, kdy je víc sluníčka, bych to klidně zkrátil na týdenní interval. Zimní spánek už tak nehrotím, tam stačí občas. Některý druhy jsou víc „obtížný“, třeba ty s dlouhými výhonky, tak těm bych věnoval víc pozornosti. Hlavně si dej pozor, aby měly dobré podmínky – jinak se ti kaktus může polámat nebo uhynout. Takže jo, pravidelnost a pozorování jsou klíčový! Když budeš sledovat, jak rostou a kam se naklánějí, brzo získáš cit pro to, co potřebujou.

127 slov
1.3 minut čtení
22. 6. 2023
Hana Fučíková
Meskalin.cz/Články/Rotace a údržba
Rotace rostlin pro optimální růst ve vnitřním prostředíObjevte výhody rotace rostlin a jak pravidelně měnit pozice exotických rostlin pro zdravý a bohatý růst. Naučte se, jak maximalizovat potenciál vašich...
1000 slov
10 minut čtení
28. 11. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky