Meskalin.cz/Fórum/Otáčet sukulenty nebo nechat na jednom místě?

Otáčet sukulenty nebo nechat na jednom místě?

Zajímalo by mě, jaký vliv má otáčení sukulentů na jejich růst a zdraví. Je pravda, že když je otáčím, aby dostaly rovnoměrně světlo, tak se možná lépe vyvíjejí? Nebo je lepší nechat je stát na jednom místě, aby si zvykly na stabilní podmínky? Slyšel jsem, že některé rostliny mohou být citlivé na změny a otáčení by mohlo způsobit stres. Jak to vidíte vy? Jaké máte zkušenosti s péčí o sukulenty? Kdybych je měl neustále otáčet, nemohlo by to ovlivnit jejich vzhled nebo dokonce rozvoj kořenového systému? Myslím si, že některé druhy mohou být tolerantnější než jiné. Rád bych slyšel názory od zkušenějších pěstitelů, co funguje lépe a jaké máte tipy na správnou péči o tyto fascinující rostliny. Děkuji za vaše názory!

121 slov
1.2 minut čtení
28. 11. 2021
Tomáš Zich

Sukulenty jsou dost odolné, ale otáčení může mít smysl. Když je neustále otáčíš, tak se snaží vyrovnat s tím, jak mají světlo, takže to může podpořit rovnoměrný růst. Na druhou stranu, některé druhy jsou citlivější a teď zafixují svoje podmínky – víc stresu pro ně. Zkus třeba otáčet jednou za čas, ne pořád. Třeba po týdnu nebo dvou, aby si zvykly na změny. Je pravda, že když jsou stabilně na jednom místě, tak si kořeny lépe zvyknou a rostlina je pak v klidu. Mělo by to být fajn. Nejlepší je sledovat, jak reagují konkrétní druhy. Některé se tváří jakoby nic a jiné se začnou kroutit nebo blednout. Zkoušel jsem různé přístupy a pro mě fungovalo prostě najít zlatou střední cestu. Takže jo, experimentuj a sleduj, co se děje.

127 slov
1.3 minut čtení
24. 12. 2024
Jindřich Malý

Otáčení sukulentů má svý pro a proti. Na jednu stranu, pokud je otáčíš, tak dostanou víc světla ze všech stran, což může pomoct k rovnoměrnému růstu. Ale na druhou stranu, některé sukulenty jsou opravdu citlivé a měly by si zvyknout na stabilní podmínky. Když je pořád otáčíš, můžou z toho být zmatené a stresované, což ovlivní jejich vzhled a možná i zdraví.

Můj názor? Zkus občas otáčet, ale ne každou chvíli. Někdy je lepší nechat je na místě a jen je přirozeně sledovat. Co se kořenového systému týče, tak myslím, že to není tak zásadní, ale stabilita jim dává víc prostoru k růstu bez stresu. Každopádně to vyzkoušej s různýma druhama, uvidíš, co funguje nejlíp. Každý sukulent může reagovat jinak.

119 slov
1.2 minut čtení
22. 10. 2024
Josef Vojtěch
Meskalin.cz/Články/Rotace a údržba
Rotace rostlin pro optimální růst ve vnitřním prostředíObjevte výhody rotace rostlin a jak pravidelně měnit pozice exotických rostlin pro zdravý a bohatý růst. Naučte se, jak maximalizovat potenciál vašich...
1000 slov
10 minut čtení
28. 11. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky