Meskalin.cz/Fórum/Kolik vody potřebují sukulentní rostliny v zimě?

Kolik vody potřebují sukulentní rostliny v zimě?

Zajímá mě, jak to vlastně je s vodou pro sukulenty v zimě. Vím, že tyto rostliny si umějí uchovávat vodu a většinou jsou dost odolné, ale jak je to, když přijde zima? Mám doma pár kaktusů a dalších sukulentů, které se teď dostávají do klidového období. Předtím jsem je zaléval pravidelně, ale teď mám strach, že bych je mohl přelít nebo naopak, že by mohly trpět nedostatkem. Jak často by se měly zalévat? A kolik vody vlastně potřebují? Je lepší nechat je úplně vyschnout nebo jim dát trošku vody, i když je zima? Co když je v místnosti teplo, to pak mají jinou potřebu? Jak poznám, že mají dostatek vody a kdy už je jich moc? Mám taky pocit, že každá rostlina může mít trochu jiné nároky. Když tak koukám na různé druhy sukulentů, zdá se mi, že některé vypadají hruběji a jiné jemněji. Je to pravda? Existuje nějaký obecný vzorec nebo pravidlo pro zalévání sukulentů v zimě? Díky za rady a tipy!

163 slov
1.6 minut čtení
9. 1. 2025
Luboš Macek

Sukulentní rostliny v zimě potřebují určitě méně vody než v létě, protože vstupují do klidového období. Základní pravidlo je nechat je pořádně vyschnout mezi zaléváním. Můžeš je zalévat jednou za měsíc nebo dokonce i méně, záleží na teplotě v místnosti. Když je teplo, tak si můžou říct o vodu častěji, ale opatrně, abys to s tím nepřehnal.

Měli bys vidět, jak vypadají – pokud jsou měkké nebo se začínají kroutit, potřebují víc vody. Naopak, když mají hnědé skvrny nebo shnilé kořeny, tak jsi je přelil. Rozdílný vzhled různých sukulentů může taky znamenat různé potřeby, takže se na ně koukej individuálně. Někdy je lepší akorát trošku osvěžit půdu než ji úplně promočit. Hlavně dej pozor na to, aby měly dobrý odtok, aby se voda nehromadila. Takže jednoduše – méně je více a sleduj je.

133 slov
1.3 minut čtení
20. 10. 2024
Aleš Dobeš

Zimní péče o sukulenty je fakt důležitá. Obecně platí, že v zimě potřebujou mnohem míň vody než v létě. Takže je lepší je nechat skoro úplně vyschnout, než je přelít. Můžou se zalévat tak jednou za měsíc nebo i méně, záleží na tom, jak moc je sucho a teplo u tebe doma. Pokud máš v pokoji teplo, tak to může znamenat, že by mohly chtít trošku víc vody, ale stejně opatrně. Hlavně koukej na to, jestli mají měkký stonky nebo naopak zhnilé kořeny – to jsou jasný signály. Každý sukulent může mít trochu jiný nároky, ale obecně platí, že čím hrubší vzhled, tím víc vody si většinou dokážou udržet. Takže buď opatrnej a radši míň než víc.

117 slov
1.2 minut čtení
7. 1. 2025
Eva Švecová
Meskalin.cz/Články/Zimní spánek rostlin
Sukulentní rostliny a jejich zimní péče: Co je důležité mít na pamětiZimní péče o sukulentní rostliny: tipy, podmínky a chyby, kterým se vyhnout. Jak zajistit správné prostředí pro vaše sukulenty během zimních měsíců?
1000 slov
10 minut čtení
8. 4. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky