Meskalin.cz/Fórum/Můžu nechat své kaktusy venku i v chladných měsících?

Můžu nechat své kaktusy venku i v chladných měsících?

Zajímalo by mě, jestli je dobrý nápad nechat kaktusy venku během zimy. Mám několik různých druhů kaktusů, které jsem si přivezl z nějaké výstavy a chci se o ně dobře postarat, ale zase se mi nechce je pořád stěhovat dovnitř a ven. Slyšel jsem, že některé kaktusy jsou docela odolné vůči chladu, ale nevím, jestli to platí pro všechny nebo jen pro určité druhy. Co když najednou přijdou silné mrazy? Mohou moje kaktusy přežít venku? Jaký je vlastně rozdíl mezi těmi, co snesou chlad a těmi, co by měly být raději uvnitř? Myslím na to, že bych je chtěl nechat venku, aby měly dostatek světla a slunce v těch krátkých zimních dnech, ale zároveň se bojím, že je to pro ně špatné. Taky by mě zajímalo, jak to ovlivní jejich růst na jaře. Budu rád za každou radu nebo zkušenost od ostatních pěstitelů! Děkuju!

144 slov
1.4 minut čtení
22. 12. 2023
Vladimíra Vašková

Zdravím, tak kaktusy a zima, to je dost ošemetné. Záleží na druhu – některý kaktusy, jako třeba opuncie, snesou i chladnější počasí, ale většina těch klasických, co se prodávají v květinářství, by venku moc dlouho nepřežila. Mrazy jsou pro ně fakt problém. Pokud máš kaktusy, co jsou citlivý na chlad, doporučuji je raději stěhovat dovnitř, zvlášť když víš, že přijdou silný mrazy.

Ale chápu, že se ti nechce je pořád tahat ven a dovnitř. Možná bys mohl zkusit nějaký úkryt venku – třeba je zakrýt něčím, co je ochrání před větrem a sněhem. Na jaře pak může být rozdíl v růstu. Když je necháš venku a přežijou to, tak budou možná hezčí a silnější. Ale pokud umřou, tak ti bude líto té práce a peněz. Takže si to dobře rozmysli.

129 slov
1.3 minut čtení
21. 12. 2024
František Maleček

Je to dost individuální, záleží na druhu kaktusů, co máš. Některé odolné druhy, jako třeba Echinocereus nebo Opuntia, snesou chladnější počasí a mírný mráz. Ale většina kaktusů, co se prodávají jako pokojovky, radši zimu uvnitř. Co se týče silných mrazů, tak to může být problém – můžeš skončit s uhynulýma rostlinama. Pokud je necháš venku, tak bys je měl chránit, třeba je přikrýt nějakou netkanou textilií nebo je dát do nějakého krytu. Přes zimu se kaktusy dost zpomalují v růstu, takže pokud je chceš mít v top stavu na jaře, tak určitě zvaž, jestli bys je neměl na tu zimu radši vzít dovnitř na teplejší místo. Světlo jim chybět nebude, ale radši je nenechávej vystavený extrémům. Můžeš zkusit experimentovat, ale měj na paměti, že raději preventivně než později litovat.

129 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Martin Štěpán
Meskalin.cz/Články/Zimní spánek rostlin
Sukulentní rostliny a jejich zimní péče: Co je důležité mít na pamětiZimní péče o sukulentní rostliny: tipy, podmínky a chyby, kterým se vyhnout. Jak zajistit správné prostředí pro vaše sukulenty během zimních měsíců?
1000 slov
10 minut čtení
8. 4. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky