Meskalin.cz/Fórum/Jak se starat o sukulenty z Afriky?

Jak se starat o sukulenty z Afriky?

Zdravím všechny milovníky rostlin a sukulentů! Mám doma pár sukulentů, které jsem pořídil na nedávné výstavě kaktusů a rostlin. Všichni mi říkali, že jsou to africké sukulenty, ale já se přiznám, že moc nevím, jak se o ně správně starat. Zajímalo by mě, co všechno bych měl vědět o jejich péči? Jak často je zalévat? A je pravda, že potřebují hodně slunce? Předtím jsem měl několik kaktusů, ale tyhle sukulenty vypadají jinak. Slyšel jsem, že některé africké druhy mohou být citlivější na vlhkost a že potřebují speciální půdu. Měly by mít dobrý odvod vody, nebo to nehraje takovou roli? Co třeba hnojení, je potřeba? Jaký typ hnojiva je pro ně nejlepší? A co teplota a vzdušná vlhkost? Mám je držet v pokoji nebo je raději vystavit venku na balkoně v létě? Budou se cítit lépe ve skleníku, nebo to není nutné? A konečně, co dělat, pokud začnou žloutnout nebo ztrácet listy? Jak poznám, jestli jim něco nevyhovuje? Budu vděčný za jakékoli rady a tipy, které mi pomohou udělat z těchto afrických sukulentů zdravé a krásné rostliny!

176 slov
1.8 minut čtení
15. 6. 2022
Petra Šrámková

Když máš africký sukulenty, tak to chce hlavně sluníčko. Ideálně je dej na okno, kde je dost světla. Zalévat opatrně, stačí jednou za 2-3 týdny, v zimě klidně míň. Jen pozor na přelití, to je zabiják – půda by měla být propustná, ideálně nějaká speciální směs pro sukulenty nebo kaktusy. Hnojení je dobrý nápad, ale tolik to nepřeháněj, stačí jednou za měsíc v období růstu (na jaře a v létě). Teplota by měla být spíš vyšší, ale na podzim a v zimě můžou trochu zchladnout. Vlhkost vzduchu? To moc neřeš, většinou jim to nevadí. Můžeš je mít i venku na balkoně, ale dej pozor na přílišné deště. Když začnou žloutnout nebo shazovat listy, většinou to znamená, že buď přelíváš nebo mají málo světla. Takže se snaž najít tu správnou rovnováhu a měly by být v pohodě!

136 slov
1.4 minut čtení
26. 11. 2024
Lukáš Pícha

Sukulenty z Afriky jsou super, ale jo, je to trošku jiný než kaktusy. Základem je, že fakt milujou slunce, takže je dej na místo, kde budou mít pořád světlo. V létě klidně ven na balkon, ale pozor na přímé slunce, aby se nespálily.

Zalévat bys měl tak jednou za dva týdny, ale fakt záleží na tom, jak sucho je u tebe doma. Hlavně zalívej až když je substrát úplně suchý. Jak se to přežene s vodou, tak to pak hnilobí kořeny a to je konečná.

Půda musí být dobře propustná, takže kup nějaký substrát pro sukulenty nebo si smíchej běžnou zeminu s pískem nebo perlitem. Hnojení není moc potřeba, ale pokud chceš, tak jaro a léto můžeš dát nějaký slabší tekutý hnojivo na sukulenty, ale opatrně.

Teplota by měla být spíš teplá, tak kolem 20-30 stupňů. V zimě je klidně nech v pokojové teplotě, ale moc nevlhko. Když začnou žloutnout nebo ztrácet listy, tak buď přemokření nebo málo světla. Takže zkontroluj půdu a místo.

Skleník není nutný, ale pokud máš možnost a chceš mít ideální podmínky, tak proč ne? Zkrátka, dodržuj tyhle základy a měly by ti pěkně prospívat.

185 slov
1.9 minut čtení
20. 12. 2024
Karel Beran
Meskalin.cz/Články/Expedice za exoty
Tajemství kultivace sukulentů z různých částí světa, které můžete přivézt domůObjevte fascinující svět sukulentů a naučte se, jak je úspěšně pěstovat a aklimatizovat ve své domácí zahradě. Zjistěte tajemství péče o exotické rost...
1000 slov
10 minut čtení
11. 6. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky