Meskalin.cz/Fórum/Jak pěstovat sukulenty v bytě?

Jak pěstovat sukulenty v bytě?

Zajímalo by mě, jak správně pěstovat sukulenty v bytě, protože poslední dobou mě tyhle rostlinky dost fascinují. Vím, že mají rády slunce, ale kolik toho vlastně potřebují? Jaké místo je pro ně ideální? A co je důležité ohledně zalévání? Slyšela jsem, že to nesmí být moc, ale jak často a kolik vody jim vlastně dát, aby byly šťastné a zdravé? Také by mě zajímalo, jestli je lepší je mít na parapetu nebo někde jinde, třeba na stole nebo v rohu pokoje. Co když mám okna směrem na sever, budou tam sukulenty prosperovat? A co substrát, co je nejlepší pro jejich růst? Mám si koupit nějaký speciální substrát nebo stačí normální zemina z obchodu? Někdo říká, že je dobré přidat písek nebo perlitu. Jak to vlastně funguje? A jaké druhy sukulentů jsou podle vás nejlepší pro začátečníky? Ráda bych se také dozvěděla něco o hnojení. Je to nutné a pokud ano, jak často bych měla hnojit? Nechci, aby mi umřely, tak mě zajímají i nějaké tipy na prevenci před škůdci. Jak poznám, že se k nim něco blíží? Myslíte, že by bylo dobré pořídit si více druhů sukulentů dohromady do jedné květináče nebo je lepší mít je odděleně? A ještě jedna otázka – jak se starat o sukulenty v zimě? Musím je nějak chránit před chladem nebo jim třeba méně zalévat? Díky moc za rady!

224 slov
2.2 minut čtení
16. 2. 2024
Nikola Hrušková

Sukulenty jsou super rostlinky na pěstování! Jo, mají rády slunce, ideálně tak 6 hodin denně, takže parapet je skvělej. Pokud máš okna na sever, moc sluníčka nedostanou, takže tam moc prosperovat nebudou, možná je zkusit posunout jinam nebo dokoupit nějakou lampu. Co se týče zalévání, máš pravdu, neměly by se přelívat. Lepší je zalít jednou za týden nebo tak, podle toho jak je teplo a suchý vzduch. Měj na paměti, že substrát musí dobře odtékat, nejlepší je použít speciální substrát pro sukulenty nebo kaktusy, můžeš do toho přimíchat písek nebo perlitu pro lepší prodyšnost.

Pro začátečníky bych doporučil třeba echeverii nebo haworthii, jsou docela odolné. Hnojení není nutný, ale pokud chceš, tak jednou za měsíc během vegetační sezony (jaro/léto) trochu hnojiva stačí. Na škůdce dávej pozor hlavně na pavučinky nebo svilušky – když začneš vidět nějaký malý webíky nebo žloutnutí listů, něco není v pořádku.

Mít víc druhů dohromady je fajn, ale musí mít podobné potřeby. No a v zimě zalévej míň a dej je na chladnější místo, aby nezmrzly. Držím palce!

171 slov
1.7 minut čtení
25. 11. 2024
Emil Urban

Sukulenty jsou super volba, fakt! Hlavně milujou slunce, ideálně 6 hodin denně. Parapet je ideální, ale pokud máš severní okno, tak to už bude trochu problém, tam moc světla není. Zalévání je klíčový – stačí jim jednou za 2-3 týdny, když je substrát suchý. Radši míň než víc, jinak shnijou. Co se týče substrátu, tak nejlepší je koupit speciální na sukulenty nebo alespoň smíchat normální zeminu s pískem nebo perlitem pro lepší odvodnění. Začni s jednoduššími druhy jako například echeveria nebo jade plant, ty jsou pro začátečníky v pohodě. Hnojení moc není nutné, ale pokud chceš, tak jednou za měsíc v sezóně by mělo stačit. Pozor na škůdce – sleduj listy a pokud začneš vidět nějaké skvrny nebo pavučinky, hned zasaď. Můžeš zkusit kombinovat různé druhy v jednom květináči, ale dej pozor, aby měly podobné požadavky. V zimě je lepší omezit zalévání a chránit je před mrazem. Jo a nezapomeň větrat, aby se jim nestalo něco špatného! Držím palce!

159 slov
1.6 minut čtení
13. 1. 2025
Václav Pánek
Meskalin.cz/Články/Expedice za exoty
Tajemství kultivace sukulentů z různých částí světa, které můžete přivézt domůObjevte fascinující svět sukulentů a naučte se, jak je úspěšně pěstovat a aklimatizovat ve své domácí zahradě. Zjistěte tajemství péče o exotické rost...
1000 slov
10 minut čtení
11. 6. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky