Meskalin.cz/Fórum/Žloutnutí sukulentů – co s tím?

Žloutnutí sukulentů – co s tím?

Mám velký problém se svými sukulenty, které jsem si tak pečlivě pěstoval. Najednou jsem si všiml, že některé z nich začaly žloutnout a já jsem úplně bezradný. Nechápu, co se děje! Snažím se je zalévat tak, jak jsem četl, ale asi něco dělám špatně. Možná je to vlhkost? Vím, že sukulenty nemají rády přemokření, ale obávám se, že bych je mohl i podlít. Jak mám tedy poznat, kdy zalévat? Mám je přemístit na jiné místo? Dostávají dostatek slunce? Je možné, že by mohly být napadeny nějakými škůdci nebo plísní? A co hnojivo? Používám nějaké speciální pro sukulenty a kaktusy, ale možná bych měl vyzkoušet něco jiného. Co si o tom myslíte? Jaké jsou vaše zkušenosti s žloutnutím sukulentů? Co jste dělali, když se vám to stalo? Poraďte mi prosím, protože opravdu nevím, jak jim pomoc a nerad bych o ně přišel. Děkuji za jakékoli rady alebo tipy!

147 slov
1.5 minut čtení
15. 2. 2023
Alois Duchoň

Tak to je blbý, žloutnutí sukulentů může mít víc příčin. První věc, co zkontroluj, je zalévání. Sukulenty nesnášejí mokré nohy, takže nikdy je nenechávej stát ve vodě a mezi zálivkami by měla půda pořádně proschnout. Zkus si udělat test – prstem zkus, jestli je půda suchá aspoň do hloubky pár centimetrů. Pokud je mokrá, tak počkej s dalším zaléváním.

Co se slunce týče, většina sukulentů potřebuje dostatek světla, ale pozor na přímé slunce, to může spálit listy. Zkus je přesunout na místo, kde mají jasné, ale rozptýlené světlo.

Může to být taky plíseň nebo škůdci. Zkontroluj spodní stranu listů a stonky na případný hmyz nebo pavučinky. Pokud něco najdeš, tak to hned vyřeš.

Pokud jde o hnojiva, tak pokud si je hnojil moc často, můžeš jim uškodit. Zkus hnojit míň nebo vyzkoušej jinou značku.

Zkrátka – kontroluj půdu, světlo a škůdce a dej vědět, jak to jde.

143 slov
1.4 minut čtení
22. 9. 2024
Vladimír Vojtěch

Žloutnutí sukulentů může mít víc příčin. Zkus se zamyslet, jestli je nezaléváš moc nebo naopak málo. Sukulenty milují suché podmínky, takže pokud máš substrát pořád mokrý, to by mohlo být ono. Zkus držet prst v zemi a pokud je suchá asi 2-3 cm dolů, tak zalévej.

Taky se koukni na místo, kde jsou – potřebují dostatek slunce, ale ne přímé žhnoucí světlo celý den. Pokud je tam moc stínu, tak začnou trpět.

Prozkoumej i případný škůdce nebo plíseň. Otoč rostliny a zkontroluj listy. Když něco najdeš, tak to hned řeš. A hnojivo? Jo, zkontroluj, jestli ho používáš správně – moc hnojení může taky škodit.

Každopádně sleduj je a pokud se to nezlepší, zkus je přesadit do čerstvého substrátu s dobrým odtokem.

121 slov
1.2 minut čtení
18. 12. 2024
Jarmila Karásková
Meskalin.cz/Články/Expedice za exoty
Zvládání klimatických výzev v zahradách s exotickými rostlinamiJak se přizpůsobit různým klimatickým podmínkám při pěstování exotických rostlin z vašich cest.
1000 slov
10 minut čtení
1. 5. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky