Meskalin.cz/Fórum/Jak pěstovat nopál, aby byl zdravý a silný?

Jak pěstovat nopál, aby byl zdravý a silný?

Zajímalo by mě, jak správně pěstovat nopál, aby měl co nejlepší podmínky pro růst a byl zdravý. Mám s ním trochu zkušeností, ale pořád se mi nedaří dosáhnout toho ideálního vzhledu a vitality. Jaké jsou nejlepší tipy na zalévání? Měla bych ho zalévat častěji nebo spíš méně? A co hnojení? Jaký druh hnojiva je pro nopál vhodný a kdy je nejlepší čas na aplikaci? Slyšela jsem, že nopál hodně vyžaduje slunce, ale kolik hodin denně by měl být vystavený přímému slunečnímu záření? A co teplota? Jaké teplotní rozmezí je pro něj optimální a jak se s ním vypořádat v chladnějších měsících? Také jsem přemýšlela o tom, jak často bych měla provádět přesazení. Co si myslíte o tom, jestli je dobré použít speciální substrát pro kaktusy nebo jestli mu stačí běžná zemina? Doufám, že mi někdo poradí, jak zajistit, aby můj nopál byl opravdu silný a zdravý. Ráda bych slyšela také o případných škůdcích, na které si mám dávat pozor. Je něco, co bych měla vědět ohledně péče o nopál v domácích podmínkách? Díky moc za všechny rady!

177 slov
1.8 minut čtení
18. 6. 2024
Marcela Janková

Nopál je celkem jednoduchý na pěstování, ale má pár specifik. Co se týče zalévání, je lepší ho zalévat méně, než víc. Hlavně dbej na to, aby substrát mezi zálivkami pořádně proschnul. Příliš vlhkosti mu nesvědčí a může chytit hnilobu. Hnojení je dobré provádět na jaře a v létě, klidně jednou za měsíc, ale použij hnojivo určené pro kaktusy – to je ideální. Slunce miluje, tak mu dej alespoň 6 hodin přímého slunečního svitu denně. Teplota by měla být ideálně okolo 20-30 stupňů Celsia, ale zvládne i větší teplo. V zimě ho dej někam, kde bude teplejší, ale pozor na mráz, to opravdu nesnese. Přesazovat bych doporučil jednou za 2-3 roky, pokud vidíš, že mu kořeny už vyčuhují ze země. Speciální substrát pro kaktusy je nejlepší volba, běžná zemina může být moc těžká a zadržovat vodu. A co se týče škůdců, dej si pozor na průsvitné ploštice a mealybugs. Když je najdeš, tak je nejlepší použít mýdlový roztok nebo něco podobného. Drž se toho a měl bys mít zdravý nopál.

169 slov
1.7 minut čtení
15. 1. 2024
Olga Dvořáčková

Nopál je fajn, ale chce to se mu věnovat. Zalévat ho moc nemusíš, spíš až když substrát úplně vyschne, jinak hrozí hniloba. Hnojit doporučuji tak jednou za měsíc, ale použij hnojivo pro kaktusy, mají v sobě to, co nopál potřebuje. Slunce miluje, takže minimálně 6-8 hodin přímého slunečního svitu denně. Co se teploty týče, ideální je kolem 20-30 °C. V zimě ho dej do teplejšího místa, ale pozor na průvan a mráz. Přesazovat stačí jednou za pár let nebo když je kořenový systém velký; speciální substrát pro kaktusy je nejlepší volba, normální zemina by mohla být moc těžká. Škůdci jako mšice nebo molice se občas objeví, takže je dobré kontrolovat listy a případně použít insekticid. Jinak si dej pozor na přelévání a to by mělo být všechno. Držím palce!

129 slov
1.3 minut čtení
9. 3. 2023
Emil Lacina
Meskalin.cz/Články/Historie kaktusů
Kaktusy jako symboly v aztecké kultuřeObjevte fascinující svět kaktusů a jejich symboliku v aztecké kultuře, kde se prolínají náboženské rituály a každodenní život. Jak ovlivnily umění, tr...
1000 slov
10 minut čtení
5. 10. 2021
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky