Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat Božské kaktusy?

Jak často zalévat Božské kaktusy?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s zaléváním těch Božských kaktusů, protože jsem si jich pár pořídil a chci se o ně pořádně starat. Vím, že kaktusy obecně nepotřebují moc vody, ale u těchto speciálních druhů se mi zdá, že by to mohlo být jinak. Nemám úplně jasnou představu o tom, jak často bych měl zalévat třeba během léta a jak je to v zimě. Je dobré dodržovat nějaký pravidelný rozvrh, nebo se spíše řídit podle toho, jak vypadá zemina? Když je horko, tak bych měl asi víc vody nalít, ale co když je třeba hodně vlhko? Zaznamenal jsem, že někteří lidé říkají, že by se mělo zalévat až po úplném proschnutí substrátu, ale co když to trvá dlouho? Jak poznám, kdy už potřebují vodu? A co třeba hnojivo? Pomůže to kaktusům růst lépe a jak často ho dávat? Kdybych mohl dostat nějaké tipy nebo osvědčené rady od zkušených pěstitelů, byl bych moc vděčný. Takže kolikrát týdně nebo měsíčně bych měl kaktusy zalévat a na co si dát pozor? Díky moc za odpovědi!

174 slov
1.7 minut čtení
23. 6. 2024
Patrik Polák
Patrik Polák

Zalévání Božských kaktusů je celkem jednoduchá věc, ale chce to mít cit. V létě, když je teplo, tak je dobrý zalévat tak jednou za 1-2 týdny, ale fakt záleží na substrátu. Zkus se podívat na zeminu, pokud je suchá aspoň pár centimetrů dolů, tak je čas na vodu. Někdy to trvá i díl, takže buď trpělivý. Když je hodně vlhko nebo prší, tak můžeš klidně s vodou počkat. V zimě bys měl skoro přestat zalévat úplně, většinou stačí jednou za měsíc nebo i míň, záleží jak máš teplo doma. Hnojivo? Jo, to může pomoct, ale dávej ho tak jednou měsíčně během vegetačního období (jaro-léto). Ale opatrně, moc hnojiva může uškodit. Takže sleduj kaktusy a podle toho choď na zalévání a hnojení.

121 slov
1.2 minut čtení
25. 12. 2024
Richard Macháč
Richard Macháč

Zalévání Božských kaktusů není zas tak složitý proces, ale je dobré mít na paměti pár základních pravidel. V létě, když jsou teploty vyšší, tak je fajn zalévat jednou za týden nebo i častěji, ale záleží na tom, jak rychle substrát schne. Nejlepší je držet se zásady, že bys měl zalévat až po úplném proschnutí půdy. Takže klidně hoď prst do země a když je suchá, je čas na vodu. Když je venku vlhko nebo prší, tak to fakt nepřeháněj, radši vynech nebo zkrátka zalévej míň. Co se zimy týče, tam už to jde víc do útlumu, takže stačí jednou za měsíc nebo i méně.

Hnojivo? To je dobrá otázka. Kaktusy mají rády hnojivo hlavně v období růstu, což je jaro a léto. Můžeš zkusit tekuté hnojivo na kaktusy a dávat ho jednou za měsíc, to by mělo stačit. Pozor ale na přílišné hnojení, to může uškodit. Takže shrnuto – sleduj půdu, zalévej podle potřeby a hnojivo dávkuj opatrně. Držím palce!

160 slov
1.6 minut čtení
2. 2. 2025
Ladislav Šilhavý
Ladislav Šilhavý