Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když Božský kaktus ztrácí barvu?

Co dělat, když Božský kaktus ztrácí barvu?

Mám doma Božský kaktus a teď mi nějak začíná ztrácet barvu, což mě dost trápí. Na začátku měl krásnou zelenou barvu a teď jakoby vybledl a na některých místech je úplně žlutý. Zkoušel jsem ho přesunout na jiné místo, aby měl víc světla, ale zdá se, že to nepomáhá. Mám pocit, že mu něco chybí, nebo dělám něco špatně. Je možné, že to může být nedostatek živin? Přemýšlel jsem o tom, jestli bych mu neměl dát nějaké hnojivo, ale nevím, jaké by bylo nejlepší pro kaktusy. Taky jsem slyšel, že nadměrná zálivka může způsobit problémy, ale snažím se ho zalévat opatrně. Jak často vlastně zalévat Božského kaktusa? Mohlo by to být i tím, že má moc přímého slunce nebo naopak málo světla? Vím, že tyto rostliny jsou poměrně odolné, ale nikdy jsem se nesetkal s tím, že by ztráceli barvu až takhle. Měl bys někdo nějakou radu nebo zkušenost s tímto problémem? Pomůže mi to zřejmě zachránit rostlinku a vrátit ji zpět do její krásné podoby.

166 slov
1.7 minut čtení
28. 6. 2024
Miroslav Hrdlička
Miroslav Hrdlička

Ztráta barvy u Božského kaktusu může být způsobená několika faktory. Především zkontroluj, jak ho zaléváš. Kaktusy potřebují méně vody, takže pokud ho zaléváš příliš, může začít hnit a ztrácet barvu. Ideálně bys měl počkat, až substrát úplně vyschne, než znovu zaliješ. Také se můžeš podívat na to, jestli má dostatek světla. Kaktusy milují slunce, ale příliš přímého slunečního svitu může také způsobit popálení. Zkus najít ideální místo, kde má jasné, ale ne přímé slunce. Co se hnojiva týče, na jaře nebo v létě můžeš použít speciální hnojivo pro kaktusy, ale jen v malém množství. Také si dej pozor na teplotu a vlhkost vzduchu – kaktusy většinou preferují sucho a teplo. Pokud nic z toho nepomůže, mohlo by to být i nemocné nebo napadené škůdci. V takovém případě bys měl prozkoumat kořeny a celkový stav rostliny.

135 slov
1.4 minut čtení
30. 8. 2024
Kateřina Khýrová
Kateřina Khýrová

Jasně, to zní jako problém, co dost trápí spoustu lidí. Kaktusy jsou sice celkem odolný, ale i tak můžou mít svoje potíže. Jestli ztrácí barvu, může to bejt víc věcí. První věc, co mě napadá, je zálivka – jestli zaléváš moc, tak kaktus může začít hnit a barva mu jde dolů. Zkus ho nechat mezi zalivkami pořádně vyschnout. Hlavně v zimě je dobrý zalévat fakt málo. Co se světla týče, většina kaktusů potřebuje dostatek světla, ale pozor na přímý slunce, to by mohlo spálit. Takže jestli máš okno na jih, dej mu tam, ale asi ne přímo na parapet. Hnojivo by mohlo pomoct, ale použij speciální pro kaktusy a dej ho v době růstu, jaro-léto. Zkus mu dát šanci a zkontroluj i kořeny, jestli nejsou hnusný a mokrý. Držím palce!

130 slov
1.3 minut čtení
24. 10. 2024
Denisa Marešová
Denisa Marešová