Meskalin.cz/Fórum/Jak správně zalévat Echinocactus grusonii?

Jak správně zalévat Echinocactus grusonii?

Zdravím všechny kaktusáře! Mám doma Echinocactus grusonii, což je ten známý zlatý kaktus a chci se ujistit, že ho zalévám správně. Koupil jsem ho asi před měsícem a zdá se mi, že mu to jde fajn, ale mám obavy ohledně zalévání. Jak často by se měl tento kaktus zalévat? Vím, že má rád sucho, ale někdy nevím, jestli už potřebuje vodu nebo ještě ne. Jak poznám, že je čas na další zálivku? Mám se držet nějakého pravidla, jako třeba zalévat jednou týdně nebo to závisí na ročním období? A jak moc vody mu vlastně dát? Stačí jenom trochu, nebo ho mám pořádně namočit? A co substrát – je nějaký speciální typ, který pomůže udržet optimální vlhkost? Vzdušná cirkulace je taky důležitá, že? Budu ráda za jakékoliv tipy a rady, co se týče péče o tento kaktus. Děkuju moc!

138 slov
1.4 minut čtení
6. 12. 2024
Simona Šrámková
Simona Šrámková

Zalévání Echinocactus grusonii fakt závisí na ročním období. V létě, kdy je teplo a slunce, můžeš zalévat tak jednou za 2-3 týdny, ale v zimě klidně i jednou za měsíc nebo víc. Hlavně si dej pozor, ať substrát mezi zálivkami pořádně oschne, jinak mu uhnijou kořeny. Kaktusy mají radši suchou půdu. Můžeš to poznat tak, že když ho zdvihneš, tak by měl být lehčí a substrát by měl být suchý na dotek. Co se vody týče, dej mu pořádně, ale ne ať plave. Ideálně zálivka zespoda nebo do misky, aby si vzal kolik chce. Substrát musí být propustný, ideální je kaktusový nebo směs s pískem a perlitem pro dobrou cirkulaci vzduchu. S tím vzduchem máš pravdu, musí mít prostor, jinak se mu nebude dařit.

124 slov
1.2 minut čtení
11. 10. 2024
Ladislav Ševčík
Ladislav Ševčík

Kaktusy jako Echinocactus grusonii mají rády sucho, takže zalévání je spíš o citu. Jak říká většina kaktusářů, radši nechat substrát pořádně oschnout mezi zálivkami. Zpravidla jednou za dva až tři týdny v létě stačí, ale v zimě klidně vynech, protože kaktusy většinou spí. Je dobrý se podívat na substrát – jestli je suchý do hloubky alespoň 2 cm, pak můžeš zalít. Voda by měla být pokojové teploty a dej mu pořádně napít, ale ne, aby stál ve vodě, to by ho mohlo zabít! Jo a hlavně vzdušný substrát je klíčový, takže něco s pískem nebo perlitem je ideální. A pokud máš možnost, dej ho na slunné místo s dobrou cirkulací vzduchu. To mu fakt prospěje.

115 slov
1.2 minut čtení
13. 11. 2024
Zdeňka Dobiášová
Zdeňka Dobiášová