Meskalin.cz/Fórum/Pěstování Echinocactus grusonii v obyčejné zemi – má to smysl?

Pěstování Echinocactus grusonii v obyčejné zemi – má to smysl?

Zajímalo by mě, jestli je možné pěstovat Echinocactus grusonii, známý také jako zlatý kaktus, v obyčejné zahradní zemi. Vím, že se často doporučuje speciální substrát pro kaktusy, ale co když nemám přístup k té správné směsi? Můžu použít klasickou zeminu, kterou mám na zahradě? Jaké by byly možné problémy? Slyšel jsem, že kaktusy potřebují dobrou drenáž a já mám obavy, že obyčejná zem by mohla být příliš těžká a zadržovat vodu. Jak moc se to liší od toho, co by potřeboval v pěstební směsi? Je třeba přidat nějaký písek nebo štěrk do té země, aby to lépe fungovalo? A co hnojení? Měl bych používat nějaké specifické hnojivo i při pěstování v běžné zemi? Zajímalo by mě také, jak důležité je sluneční světlo pro Echinocactus grusonii v tomto případě. Odpovídá moje úvaha o tom, že pokud mu poskytnu dostatek světla a správnou zálivku, tak to možná nebude problém? Případně máte nějaké tipy na to, jak se o něj starat v takových podmínkách? Děkuji za jakékoli rady a zkušenosti!

167 slov
1.7 minut čtení
13. 10. 2024
Lukáš Havlík
Lukáš Havlík

Pěstovat Echinocactus grusonii v obyčejné zahradní zemi je dost riskantní. Kaktusy obecně potřebují dobrou drenáž, a typická zemina to obvykle nezaručuje. Voda se může snadno zadržovat a to by mohlo vést k hnilobě kořenů. Pokud bys chtěl použít zahradní zem, určitě doporučuji přidat nějaký písek nebo štěrk, aby se substrát odlehčil a zlepšil odtok vody. Co se hnojení týče, klidně můžeš použít hnojivo pro kaktusy, ale dej si pozor na množství. Sluneční světlo je pro tenhle kaktus fakt důležitý – potřebuje ho hodně, jinak bude slabý a nebude kvést. Takže pokud mu dáš dostatek světla a správnou zálivku (málo, ale pravidelně), možná to zvládneš. Ale počítej, že s obyčejnou zemí to může být o dost náročnější.

116 slov
1.2 minut čtení
10. 1. 2025
Natálie Vlčková
Natálie Vlčková

Pěstování Echinocactus grusonii v obyčejné zahradní zemi se moc nedoporučuje. Tenhle kaktus potřebuje opravdu dobrou drenáž, což zahradní zem obvykle nemá. Můžeš zkusit smíchat tu svou zem s pískem nebo štěrkem, aby to bylo lehčí a lépe to odvádělo vodu. Taková směs by měla být vzdušnější a pomůže předejít hnilobě kořenů. Hnojení se doporučuje, ideálně nějaké speciální hnojivo pro kaktusy, ale když budeš mít dobrou půdu a nebudeš to přehánět, tak to taky může fungovat. Co se týče světla, Echinocactus miluje slunce, takže mu dej co nejvíc světla. Bez toho by mohl mít problémy s růstem. Správná zálivka je klíčová – radši méně než víc a mezi zaléváním nechej substrát vyschnout. Takže pokud mu dáš dostatek světla a postaráš se o správnou drenáž, šance na úspěch tu jsou.

128 slov
1.3 minut čtení
24. 12. 2024
Věra Janoušková
Věra Janoušková