Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že moje vzdušné rostliny mají málo světla?

Jak poznám, že moje vzdušné rostliny mají málo světla?

Mám doma několik vzdušných rostlin a chtěla bych se zeptat, jak poznám, že mají málo světla. Snažím se jim věnovat co nejvíce péče, ale občas si nejsem jistá, jestli je to dostatečné. Mám je na parapetu, ale slunce tam svítí jen část dne. Všimla jsem si, že některé listy začínají ztrácet barvu a vypadají tak nějak povadle. Je to známka nedostatku světla? Také jsem slyšela, že by měly mít lehce vlhké prostředí, ale bojím se, že když jim dám víc vody kvůli teplu a suchu v místnosti, mohly by začít plesnivět. Nevíte, kolik světla vlastně vzdušné rostliny potřebují? Jaké jsou příznaky toho, že by měly mít víc slunečních paprsků? Třeba jestli se listy začnou kroutit nebo jestli budou tmavší nebo naopak bledší. Ráda bych věděla, jak správně upravit jejich umístění a co sledovat, abych jim mohla pomoci prosperovat. Když je přesunu na jiné místo s více světlem, co bych měla očekávat? Bude to okamžitě vidět nebo to trvá nějakou dobu? Jak moc je důležité sledovat jejich potřeby ohledně světla a co jiného bych měla brát v úvahu při jejich pěstování? Děkuju za jakoukoli radu!

184 slov
1.8 minut čtení
11. 6. 2021
Kamila Kratochvílová
Kamila Kratochvílová

Když vzdušné rostliny mají málo světla, tak začneš vidět pár věcí. Listy můžou ztrácet barvu, jako by byly vybledlé nebo bledší než obvykle. Můžeš si taky všimnout, že se začnou kroutit nebo ohýbat. Občas i padají, to je taky známka stresu. Pokud jsou listy povadlé, tak to je jasný signál, že potřebují víc světla.

Co se týče vlhkosti, je pravda, že vzdušné rostliny potřebují vlhčí prostředí, ale pozor na plíseň. Když máš strach, že bys je přelila, tak stačí je jednou za čas pořádně namočit a pak dobře osušit. Můžeš je taky postavit na místo, kde budou mít rozptýlené světlo – ideální je spíše ráno nebo večer.

Když je přesuneš na lepší místo se světlem, změny nebudeš vidět hned. Může to chvíli trvat, ale po pár týdnech bys měla začít vidět, jak se zlepšují. Hlavně to chce trpělivost a sledovat jejich reakce. Takže v podstatě sleduj barvu listů a jak vypadají – podle toho můžeš upravit péči. Držím palce!

157 slov
1.6 minut čtení
5. 7. 2024
Rudolf Macek
Rudolf Macek

Jasně, vzdušné rostliny to mají s osvětlením dost zajímavý. Když mají málo světla, tak fakt ztrácí barvu, jak píšeš. Také můžou být takové povadle a jejich listy se můžou kroutit. Snaž se je umístit na místo, kde mají aspoň pár hodin přímého sluníčka denně, ale pozor na spálení. Dobře reagují na jasné, nepřímé světlo. Pokud je přesuneš na světlejší místo, může to chvilku trvat, než se to projeví, ale časem by měly vypadat zdravěji a mít lepší barvu. Co se týče vlhkosti, tak je dobrý je rosit, ale opatrně s množstvím vody, aby neplesnivěly. Sleduj je a uvidíš, jak reagují - když budou mít víc světla, tak by měly prospívat líp. Takže klidně experimentuj s umístěním a sleduj, co se děje.

121 slov
1.2 minut čtení
23. 6. 2024
Marcela Pražáková
Marcela Pražáková