Meskalin.cz/Fórum/Žluté listy vzdušných rostlin – co s tím?

Žluté listy vzdušných rostlin – co s tím?

Mám takový problém s mými vzdušnými rostlinami, které se dostaly do mé péče. Poslední dobou jsem si všiml, že listy začínají ztrácet svou krásnou zelenou barvu a přecházejí do žluté. Nevím, co by mohlo být příčinou a co bych měl udělat, abych je zachránil. Možná jsem je zaléval moc nebo naopak málo? Přemýšlím, jestli je to nedostatek světla nebo naopak přímé slunce, které by je mohlo pálit. Také mě zajímá, jestli jsem jim nezpůsobil nějaký stres při přesazování nebo změně prostředí. Je to pro mě obrovská neznámá a mám strach, že bych mohl přijít o tyto nádherné rostlinky. Existuje nějaký způsob, jak zjistit příčinu těchto žlutých listů? Jaké kroky bych měl podniknout, abych jim pomohl se uzdravit? Vím, že vzdušné rostliny vyžadují specifickou péči a nevím si s tím rady. Prosím, pokud máte nějaké zkušenosti nebo tipy, jak situaci řešit, budu moc vděčný. Každý názor se počítá!

147 slov
1.5 minut čtení
10. 7. 2024
Radka Zemanová
Radka Zemanová

Žluté listy u vzdušných rostlin můžou znamenat víc věcí. Často to bývá nedostatek vody, ale klidně to může být i přemokření. Zkus je zkontrolovat, jestli nejsou moc mokré nebo naopak suché. Taky se mrkni, jakou mají světelnou podmínku – moc slunce je spálí, málo zase nenechá růst. Při přesazování může být stres taky, takže buď opatrnej a dej jim čas na aklimatizaci. Zkus je postavit na místo s rozptýleným světlem a pravidelně je rosit. Důležitý je mít na paměti, že vzdušné rostliny jsou zvyklé na vlhkost v ovzduší, takže tohle jim může pomoct. Pokud to neprojde, tak zkus udělat malý ořez žlutých listů a uvidíš. Držím palce!

107 slov
1.1 minut čtení
20. 8. 2024
Viktor Kubík
Viktor Kubík

Žluté listy na vzdušných rostlinách můžou mít víc příčin. První věc, co zkontroluj, je zalévání. Tyhle rostliny nemají rády, když je moc mokro, takže pokud jsi je třeba přelil, může to být problém. Na druhou stranu, pokud jsi je skoro nezaléval, tak taky trpí. Zkus je namočit do vody jednou za týden na 20-30 minut, ale pak je nechej pořádně oschnout.

Další věc je světlo. Pokud jsou na přímém slunci, můžou se spálit a listy začnou žloutnout. Naopak málo světla taky není dobrý. Ideální je jasné, ale rozptýlené světlo.

A jak říkáš, stres z přesazování nebo změny prostředí taky může hrát roli. Zkus je nechat v klidu a nedělat s nimi moc velké změny hned.

Podívej se na kořeny – jestli nejsou hnusný nebo nahnilý, to by taky mohlo znamenat problém. Pokud se ti zdá, že by to mohlo být vážné, tak zvaž nějaký organický hnojivo určený pro vzdušné rostliny.

Takže v zásadě zkontroluj zalévání, světlo a dej jim čas. Snad se brzo uzdraví.

162 slov
1.6 minut čtení
31. 10. 2024
Vojtěch Světlík
Vojtěch Světlík