Meskalin.cz/Fórum/Jak se zbavit plísně na kaktusu bez chemie?

Jak se zbavit plísně na kaktusu bez chemie?

Mám takový problém s jedním mým kaktusem, který jsem si pořídil před pár měsíci. V poslední době jsem si všiml, že se na něm začala objevovat plíseň a vůbec nevím, co s tím. Na internetu se dá najít spousta chemických přípravků, ale já bych raději zkusil něco přírodního, protože nechci na rostlinu dávat žádné chemikálie. Zajímalo by mě, jestli někdo má nějaké osvědčené metody, jak se plísně zbavit přírodní cestou? Slyšel jsem o různých domácích prostředcích jako je ocet nebo jedlá soda, ale nejsem si jistý, jestli to funguje na kaktusy. Jaké máte zkušenosti? Mohlo by pomoci i něco jako převzdušnění substrátu nebo změna zálivky? A co třeba vystavení slunci nebo přesazení do nové půdy? Prosím, poraďte mi, co pro kaktus udělat, aby se mu ulevilo a plíseň zmizela. Rád bych se o to pokusil dřív než bude pozdě a kaktus úplně uhynul.

143 slov
1.4 minut čtení
19. 2. 2023
Emil Urban
Emil Urban

Zbavit se plísně na kaktusu bez chemie je určitě možné. Zkus nejdřív odstranit viditelné známky plísně pomocí měkkého štětce nebo hadříku. Důležité je to dělat opatrně, ať nepoškodíš rostlinu. Můžeš zkusit smíchat vodu s octem v poměru 1:1 a jemně postříkat postižené části, ale opatrně, aby se ti to nedostalo do půdy. Jedlá soda taky funguje, stačí smíchat lžičku s vodou a trochu potřít. Co se týče substrátu, tak pokud je hodně vlhký, zvaž přesazení do nové, suché půdy a nezapomeň na dobrou drenáž. Zálivku omez na minimum, kaktusy toho moc nepotřebují. Slunce je taky důležité, takže je dej na místo s dostatkem světla, aby se rostlina lépe uzdravila. Jen pozor na přímé slunce hned po postřiku! Hlavně buď trpělivý a sleduj, jak se situace vyvíjí.

126 slov
1.3 minut čtení
2. 8. 2023
Antonín Doležel
Antonín Doležel

Plíseň na kaktusu je fakt problém. Zkus pár domácích triků. Můžeš udělat roztok z jedlé sody a vody, to by mělo plíseň potlačit. Stačí lžíce sody do litru vody a pak tím kaktus opatrně postříkej. Další možnost je ocet, ale s tím buď opatrný, abys nepoškodil rostlinu. Zředění 1:3 s vodou by mělo být fajn. Co se týče substrátu, jestli je moc mokrý, tak ho můžeš přesadit do nové, dobře propustné půdy. Mysli na to, aby měl kaktus dostatek světla a vzduchu, tím se taky plísni zamezí. Zkrátka víc slunce a míň zalévání. Třeba mu to pomůže vrátit se do formy.

101 slov
1 minut čtení
8. 5. 2024
Vladimíra Chalupová
Vladimíra Chalupová