Meskalin.cz/Fórum/Jak se starat o rosnatku doma?

Jak se starat o rosnatku doma?

Rád bych se dověděl víc o tom, jak správně pečovat o rosnatku, protože jsem si ji nedávno pořídil a zatím mám z toho trochu strach. Jaké podmínky jsou pro ni nejlepší, co se týče světla a vlhkosti? Měl bych ji umístit na slunné místo, nebo spíše do polostínu? Slyšel jsem, že rosnatky mají rády vlhko, ale kolik vody jim vlastně stačí? A co hnojivo? Je potřeba nějaké speciální nebo stačí obyčejné hnojivo pro květiny? Taky by mě zajímalo, jak často by měla být rosnatka přesazována, jestli to vůbec potřebuje. A co se týče škůdců, na co si dát pozor? Jak poznám, že je rostlina zdravá a v kondici? Taky bych chtěl vědět, zda je lepší mít ji jako samostatnou rostlinu nebo ji kombinovat s jinými druhy. Doufám, že mi někdo poradí, protože nechci, aby mi ta moje krásná rostlina uhynula. Díky moc!

142 slov
1.4 minut čtení
23. 12. 2024
Šárka Holušová
Šárka Holušová

Rosnatka je fakt super rostlina, ale potřebuje trochu pozornosti. Hlavně jí vyhovuje vlhko, takže ji umísti na místo, kde bude mít dostatek vlhkosti. Ideální je polostín nebo rozptýlené světlo, ale ne přímé slunce, to by jí mohlo spálit listy. Co se týče vody, nejlepší je ji mít pořád v misce s vodou nebo ji pravidelně rosit. Hlavně dbej, aby substrát nebyl úplně suchý.

Hnojení není moc potřeba, tak 2-3x za rok stačí. Použij speciální hnojivo pro masožravé rostliny, obyčejné hnojivo by jí mohlo uškodit. Přesazování je dobré jednou za dva roky, aby měla čerstvý substrát.

Na škůdce si dej pozor hlavně na mšice nebo svilušky. Když máš zdravou rosnatku, měla by mít zelené listy a vytvářet kapky rosy na listech. Můžeš ji mít i s jinými rostlinami, ale dej pozor, aby měly podobné nároky na vlhkost a světlo. Takže to zkus a uvidíš!

141 slov
1.4 minut čtení
27. 10. 2024
Daniela Kubíková
Daniela Kubíková

Rosnatka je super rostlina, ale chce to trochu péče. Měla by být na světlém místě, ideálně na okenním parapetu, ale ne na přímém slunci, spíš v polostínu, jinak ti může zhnědnout. Vlhkost je pro ni fakt důležitá, takže se neboj ji občas postříkat vodou a dej ji do podmisky s vodou nebo kamínky – to jí opravdu prospěje. Co se týče vody, tak je lepší ji mít pořád lehce vlhkou, hlavně v létě. Hnojivo moc nepotřebuje, stačí jí občas něco pro masožravky, co se prodává, obyčejné hnojivo jí moc nesedí. Přesazování? To klidně jednou za rok, když vidíš, že už je hodně rozrostlá. Škůdci jako mšice nebo svilušky na ní můžou být, tak se dívej pod listy. Zdravá rostlina má jasně zelené listy a pěkně roste. Můžeš ji mít i s jinýma rostlinama, ale radši ji dej do samostatného květináče, aby měla dost místa a nebrala si živiny. Držím palce!

150 slov
1.5 minut čtení
7. 11. 2024
David Marek
David Marek