Meskalin.cz/Fórum/Kolik vody potřebuje rosnatka?

Kolik vody potřebuje rosnatka?

Rád bych se zeptal, kolik vody vlastně potřebuje rosnatka, protože mám pocit, že to je dost důležité pro její zdraví a růst. Vím, že je to masožravá rostlina a že má specifické nároky na vlhkost, ale jak moc bych jí měl zalévat? Mám doma několik exemplářů a snažím se je udržet v co nejlepším stavu. Jsem si vědom toho, že přesně nalézt rovnováhu mezi tím, kolik vody je moc a kolik je málo, může být dost složité. Mám je umístěné na okně, kde mají dostatek světla, ale obávám se, jestli jim to nepřitíží s vodou. Jak často bych měl kontrolovat substrát? A pokud bych je zalil příliš, co se může stát? Zjistil jsem, že některé rostliny snesou více vody než jiné, ale u rosnatek si nejsem jistý. Mohou mi někdo poradit s tímto tématem? Děkuji!

135 slov
1.4 minut čtení
26. 9. 2024
Olga Říhová
Olga Říhová

Rosnatky fakt potřebují dost vlhkosti, ale nesmíš to s vodou přehánět. Je dobrý je pěstovat v substrátu, co dobře drží vlhkost, ale nezapomeň, že kořeny nemaj být v trvalé vodě, jinak začnou hnit. Ideální je, když máš kytky v podmisku a tu čas od času naplníš vodou, ať si sami vezmou, kolik potřebujou. Kontrola substrátu je důležitá, zkus se podívat tak jednou týdně. Když to přeženeš s vodou, můžeš vidět žloutnutí listů nebo dokonce uhynutí rostliny. Fakt se snaž najít tu správnou rovnováhu, protože rosnatky na vodu reagujou dost citlivě.

90 slov
0.9 minut čtení
30. 12. 2024
Barbora Hájková
Barbora Hájková

Rosnatky jsou fakt specifický, co se vody týče. Obecně mají rády vlhko, takže je dobrý je mít v podmisce s vodou, aby si braly tolik, kolik potřebujou. Ale pozor na přelití! Když je vody moc, můžou začít hnít kořeny a to je pak konec. Kontroluj substrát, ideálně bys měl zkusit zalévat, když vršek substrátu uschne, ale ne úplně. A pokud je máš na sluníčku, tak to může znamenat větší výpar vody, tak se neboj trochu víc zalít. Doporučuji sledovat listy – pokud hnědnou nebo padají, tak něco není v pořádku. Někdy stačí jen troška úpravy a uvidíš, jak se rosnatky zlepší.

101 slov
1 minut čtení
19. 1. 2025
Jaroslava Vlková
Jaroslava Vlková