Meskalin.cz/Fórum/Jaké světelné podmínky potřebují kaktusy?

Jaké světelné podmínky potřebují kaktusy?

Takže, chtěl bych se zeptat na něco, co mě už delší dobu trápí. Mám doma pár kaktusů a pořád si nejsem jistý, jaké světelné podmínky vlastně potřebují. Vím, že jsou to rostliny, které milují slunce, ale jak moc konkrétně? Mám je postavené na parapetu okna, kde svítí slunce většinu dne, ale občas mám pocit, že by mohly dostávat moc přímého světla. Zatím se zdají v pohodě, ale co když to není dostatečné? Jak poznám, že mají ideální množství světla? A co třeba umělé osvětlení – funguje to pro kaktusy nebo je lepší spoléhat se jen na přirozené slunce? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak správně nastavit světelné podmínky pro různé druhy kaktusů. Třeba jestli existují nějaké typické příznaky, že by potřebovaly více nebo naopak méně světla. Díky moc za rady!

132 slov
1.3 minut čtení
29. 11. 2024
Barbora Urbanová
Barbora Urbanová

Kaktusy fakt milujou slunce, ale je to trochu o rovnováze. Ideálně by měly mít tak 6-8 hodin přímého slunečního světla denně. Když je máš na parapetu, co dostává slunko skoro celý den, měly by být spokojený, ale pozor na to, aby nebyly přímo na okně, kde by mohlo být moc horko a mohly by se spálit. Pokud začnou žloutnout nebo se deformovat, jsi ve fázi "moc slunce". Naopak když budou příliš vytáhlé a slabé, to znamená, že jim chybí světlo. Umělé osvětlení může fungovat, ale musíš si pořídit správné lampy na rostliny, co mají spektrum vhodný pro fotosyntézu. Takže to chce trochu experimentování a pozorování, aby ses dostal na tu správnou vlnu.

112 slov
1.1 minut čtení
6. 1. 2025
Hana Šrámková
Hana Šrámková

Kaktusy fakt milujou slunce, takže pokud máš je na parapetu, kde svítí většinu dne, to je většinou dobrý. Ale pozor na přímé slunce, zvlášť v létě – může se stát, že dostanou spáleniny. Když začnou žloutnout nebo hnědnout, asi mají moc světla. Naopak, pokud jsou bledé a vytáhnou se, chtějí víc. Co se týká umělého osvětlení, tak to funguje, ale musíš mít silný LED nebo zářivky, co mají správný spektrum. Někdy je fajn je k tomu slunci doplnit, hlavně v zimě, když je míň světla. Takže sleduj jejich reakce a podle toho to dolaďuj.

94 slov
0.9 minut čtení
30. 8. 2024
Eduard Řezník
Eduard Řezník