Meskalin.cz/Fórum/Které sukulenty jsou nejvhodnější pro začátečníky?

Které sukulenty jsou nejvhodnější pro začátečníky?

Mám doma pár rostlin a přemýšlím, že bych se pustil do pěstování sukulentů, ale mám strach, že to bude složité. Můžete mi poradit, které sukulenty jsou nejlepší pro úplné začátečníky? Zajímá mě, jestli existují nějaké druhy, které jsou odolné a zvládnou i menší chyby v péči, jako třeba zapomenutí na zalévání nebo špatné osvětlení. Rád bych začal s něčím, co není až tak náročné na údržbu a co se dá pěstovat i v bytě. Má někdo zkušenosti s konkrétními druhy sukulentů, které přežijí i v méně ideálních podmínkách? Slyšel jsem o aloe vera a echeverii, ale nevím, jestli jsou skutečně dobré pro začátečníka. Jak to vlastně je s péčí o tyto rostliny? Co by měli mít na paměti ti, co s nimi teprve začínají? Budu rád za jakékoliv tipy a rady, protože bych opravdu chtěl mít pěknou sbírku sukulentů a nevím, kde začít.

143 slov
1.4 minut čtení
23. 11. 2022
Natálie Pražáková
Natálie Pražáková

Tak určitě, začít se sukulenty je super nápad! Pro začátečníky bych doporučil pár druhů, co fakt přežijou i menší chyby. Aloe vera je skvělá volba, protože skoro nic nepotřebuje a vypadá dobře. Další snadná rostlina je Echeveria, ta je taky odolná a můžeš ji mít na různých místech, jen ne na přímém slunci pořád.

Pokud chceš něco víc „nepotřebného“, zkus Haworthia. Ty snesou i slabší světlo a zalévání stačí tak jednou za pár týdnů. Potom je tu i Sedum, což je super rostlina, co se dá množit a je docela dost odolná.

Hlavně pamatuj na to, že sukulenty nemají rády moc vody – radši je málo než moc, jinak začne hnít kořen. Jakmile si zvykneš na to, jak se o ně starat, tak si určitě vybuduješ pěknou sbírku. Jo a nezapomeň na dobrý substrát s odvodněním, to je dost důležité! Takže klidně do toho a držím palce!

146 slov
1.5 minut čtení
31. 8. 2024
Zdeněk Suchý
Zdeněk Suchý

Sukulenty jsou super volba pro začátečníky! Určitě bych doporučil pár druhů, co snesou méně ideální podmínky. Začít můžeš s aloe vera, je to odolná rostlina a potřebuje minimálně zalévat. Další skvělá volba je Echeveria, ta je taky dost nenáročná a hezky vypadá. Pak tady máme také jade plant (Crassula), je to taková klasika a zvládne i občasné zapomenutí na vodu.

Důležitý je taky světlo – většina sukulentů má ráda sluníčko, takže jim najdi nějaké místo, kde budou mít dostatek denního světla. Ale pozor na přímé polední slunce, to může spálit listy. Zálivku moc nepřeháněj, radši ať si chvíli počkají na vodu, než aby byly přemokřené.

Co se týče půdy, pořiď si nějakou speciální směs pro sukulenty nebo cacti, ta je lehká a dobře odvodňuje. Když tohle dodržíš, tak bys měl mít s péčí o tyhle rostliny minimum problémů. Držím palce!

139 slov
1.4 minut čtení
22. 9. 2023
Ludmila Havelková
Ludmila Havelková