Meskalin.cz/Fórum/Jak pěstovat kaktusy a sukovité rostliny na kamenitých plochách?

Jak pěstovat kaktusy a sukovité rostliny na kamenitých plochách?

Mám takovou otázku ohledně pěstování kaktusů a sukulentů na kamenitých plochách, protože jsem si nedávno pořídil pár zajímavých rostlin a chci je umístit do své zahrady, ale mám tam jen samé kameny a málo půdy. Jaká je nejlepší metoda pro pěstování těchto exotických rostlin v takovém prostředí? Myslíte, že by bylo dobré použít nějaký speciální substrát, nebo stačí obyčejná zemina, když v tom bude hodně kamenů? A co zálivka – jak často je třeba kaktusy zalévat, aby se jim dařilo v kamenitém terénu? Slyšel jsem, že některé druhy snesou více sucha, ale co třeba ty citlivější? Co byste doporučili jako ideální místo na sluníčku nebo ve stínu pro sukulenty? A jak se vlastně starat o tyhle rostliny během zimních měsíců, když je venku chladno? Je lepší je přenést dovnitř nebo je nechat venku a nějak je chránit? Předem díky za všechny rady, chtěl bych se dozvědět co nejvíc, abych měl krásné kaktusy a sukulenty na své kamenité zahradě!

158 slov
1.6 minut čtení
24. 5. 2023
Lukáš Havlík
Lukáš Havlík

Takže, pěstování kaktusů a sukulentů na kamenitých plochách je super nápad! Tyhle rostliny mají rády sucho, takže jim nezáleží na moc půdě, ale je dobrý mít nějaký drén. Doporučil bych použít speciální substrát pro sukulenty, ten se hned lépe vsakuje a nezůstává voda. Když to budeš mít na kamenitém terénu, tak to určitě pomůže. Zálivka – tady platí, že míň je víc. Kaktusy zalévej tak jednou za dva týdny během léta, v zimě skoro vůbec. Co se týče sluníčka, měly by být na plném slunci, ale pozor na přílišné horko, některé citlivější druhy to nemusí zvládnout. Zimní péče – pokud máš mrazivé zimy, radši je přenést dovnitř nebo alespoň pod nějakou ochrannou plachtu. Hlavně jim dej prostor a světlo, jinak ti zhnědnou a uhynou. Tak hodně štěstí s tvou zahradou!

130 slov
1.3 minut čtení
6. 11. 2024
Petra Šrámková
Petra Šrámková

Takže, co se týká pěstování kaktusů a sukulentů na kamenitých plochách, tak je to v podstatě fajn nápad, protože tyhle rostliny milujou sucho a slunce. Určitě použij nějaký speciální substrát pro kaktusy, nebo si udělej vlastní směs – dej tam hodně písku a štěrku, aby to dobře odvodnilo. Obyčejná zemina by mohla zadržovat vlhkost, což kaktusům moc nesvědčí.

Co se týče zálivky, tak to chceš dělat opatrně. V létě stačí zalévat třeba jednou za dva týdny, ale to záleží na počasí. Když je hodně horko, tak možná častěji. Kaktusy vydrží sucho, ale citlivější sukulenty bys měl hlídat. Pozor na přelití – radši méně než víc.

Místo na sluníčku je ideální, ale občas je dobrý mít kousek stínu, hlavně pokud jsou vysoké teploty. Na zimu bych doporučil buď přenést dovnitř, nebo aspoň ochránit před mrazem nějakým netkaným textilem. Ne všechny kaktusy dají zimní venkovní pobyt. Takže to chce koukat na druhy a podle toho se zařídit.

Jestli chceš fakt hezkou zahradu, tak to chce trošku péče a sledovat jak rostliny reagujou na podmínky.

170 slov
1.7 minut čtení
12. 8. 2024
Žaneta Horáková
Žaneta Horáková