Meskalin.cz/Fórum/Co všechno potřebuji k pěstování rostlin bez půdy?

Co všechno potřebuji k pěstování rostlin bez půdy?

Zajímalo by mě, co všechno je potřeba, když chci pěstovat rostliny bez půdy. Slyšel jsem o různých metodách jako je hydroponie nebo aeroponie, ale nejsem si jistý, co přesně to obnáší. Jaké vybavení je nutné mít na začátek? Potřebuju nějaké speciální nádoby nebo substráty? Co takhle osvětlení – musím mít něco speciálního, nebo stačí normální lampy? A co hnojivo? Jak to funguje bez zeminy? Mám pocit, že by to mohlo být zajímavé a možná i efektivní, ale mám spoustu otázek. Taky bych rád věděl, jestli se dá pěstovat cokoliv, nebo jsou nějaké vhodnější rostliny pro tento způsob pěstování. Máte někdo zkušenosti? Byl bych vděčný za jakékoli tipy nebo rady k tomu, co všechno budu potřebovat a na co si dát pozor. Děkuji!

122 slov
1.2 minut čtení
18. 3. 2023
Helena Netolická
Helena Netolická

Pěstování rostlin bez půdy je fakt zajímavé a má to svoje výhody. V podstatě potřebuješ nějakou nádobu, kde budeš mít vodu a živiny. Hydroponie využívá vodní roztok s hnojivy, takže hnojiva si musíš pořídit speciální, co jsou určený pro hydroponii. K tomu potřebuješ i vzduchovací čerpadlo, aby se kyslík dostal ke kořenům, což je důležitý. Nádoby můžou být různé, třeba plastový kbelíky nebo specializovaný systémy jako NFT nebo DWC.

Osvětlení – normální lampy ti moc nepomůžou, potřebuješ něco jako LED grow light nebo spektrum pro rostliny. A co se rostlin týče, tak nejlepší jsou bylinky, saláty nebo rajčata. Všechny tyhle rostliny se dají pěstovat bez půdy celkem v pohodě. Takže pokud plánuješ začít, tak se připrav na experimentování a učení se za pochodu, ale je to fakt zábava!

128 slov
1.3 minut čtení
3. 9. 2023
Zdeněk Janoušek
Zdeněk Janoušek

Pěstování rostlin bez půdy je celkem vzrušující a zvládnutelné, stačí mít pár věcí. Pokud jde o hydroponii, potřebuješ nějaké nádoby, třeba plastové kontejnery nebo speciální květináče určené pro hydroponické systémy. Substrát se většinou používá bezpůdní, jako jsou kamenné vlny nebo kokosové vlákno. Osvětlení je důležitý faktor, normální lampy nestačí, doporučuji LED grow lights, co mají správný spektrum pro růst rostlin. Hnojivo je taky klíčový, ale místo zeminy použiješ roztok živin, takže musíš mít dobrý mix a pravidelně ho měnit. Co se týče rostlin, ideální jsou bylinky, saláty a některé zeleniny, ale můžeš zkusit i rajčata nebo papriky, když to dobře zvládneš. Držím palce!

103 slov
1 minut čtení
3. 2. 2023
Alois Kovář
Alois Kovář