Meskalin.cz/Fórum/Proč mi v teráriu špatně roste sukulent?

Proč mi v teráriu špatně roste sukulent?

Mám terárium, do kterého jsem si dal několik sukulentů, ale poslední dobou mám pocit, že se jim vůbec nedaří. Některé vypadají jako by ztrácely barvu, jiné se naopak jakoby natahují za světlem a jsou hrozně měkké. Když jsem je kupoval, vypadaly krásně a zdravě, ale teď mě to trápí. Zkoušel jsem je zalévat jenom mírně, protože vím, že sukulenty nemají rády příliš vlhko, ale stejně mám pocit, že je něco špatně. Terárium mám umístěné na místě, kde dostává dostatek světla, ale možná to není ideální? Jakou teplotu by mělo mít? A co substrát? Použil jsem směs určenou pro kaktusy a sukulenty, ale nevím, jestli je správná. Mám také strach z přemokření – jak poznám, že jsou kořeny mokré? A co hnojení? Kdy a čím bych měl sukulenty hnojit? Snažím se jim věnovat hodně času, ale mám pocit, že dělám něco špatně. Může být problém i v tom, že jsou v teráriu více rostliny pohromadě? Může to ovlivnit jejich růst nebo zdraví? Vůbec nevím, co s tím dělat a jestli by bylo lepší je přesadit nebo změnit místo. Budu vděčný za každou radu od zkušených pěstitelů!

185 slov
1.9 minut čtení
24. 9. 2024
Monika Poláková
Monika Poláková

Takže, pokud ti sukulenty v teráriu nerostou, může to být víc věcí. První věc je světlo – i když říkáš, že mají dost, možná je to moc přímé slunce nebo naopak málo. Sukulenty potřebujou hodně světla, ale ne moc horké. Teplota by měla být ideálně mezi 20-25°C. Co se týče substrátu, směs pro kaktusy je fajn, ale dej pozor na odvodnění, aby nebylo příliš mokro. Příliš vlhko je pro ně smrtelný, raději zalévej jen když je substrát úplně suchý. Kořeny mokré poznáš tak, že substrát je pořád vlhký a neodpařuje se. Hnojení zkus třeba jednou za měsíc v období vegetace, ale opatrně, abys to nepřehnal. A taky se neboj přesadit nebo oddělit rostliny – když jsou pohromadě, můžou si navzájem stínit a soutěžit o živiny. Držím palce!

127 slov
1.3 minut čtení
19. 5. 2024
Ondřej Špaček
Ondřej Špaček

No, vypadá to, že to s těma sukulentama v teráriu nebude úplně ideální. Sukulenty obvykle potřebují dostatek vzduchu a světla, takže pokud je terárium uzavřený, může se tam hromadit vlhkost, což by mohl být problém. Zkus se podívat, jestli tam není moc teplo - ideální teplota je okolo 20-25°C. Co se týče substrátu, ta směs pro kaktusy by měla být v pohodě, ale je dobré mít na paměti, že sukulenty mají rády dostatečně propustnou půdu. Zalévat opravdu opatrně, aby kořeny nezhnily. Pokud jsou kořeny mokré, můžeš to poznat třeba tak, že rostlina začne ztrácet barvu a lehce uhnívá. Hnojení bys měl mít na paměti tak jednou za měsíc s nějakým slabým hnojivem. A co se týče toho, že máš víc rostlin pohromadě - může to hrát roli, protože si konkurují o místo a světlo. Možná by stálo za to přesadit je a dát víc prostoru každému sukulentu zvlášť. Držím palce!

150 slov
1.5 minut čtení
24. 9. 2023
Nikola Adámková
Nikola Adámková
Podobné otázky