Meskalin.cz/Fórum/Jak často bych měl zalévat sukulenty v teráriu?

Jak často bych měl zalévat sukulenty v teráriu?

Mám doma terárium se sukulenty a pořád přemýšlím, jak správně zalévat. Je to taková malá zahrádka, ale mám strach, že je buď utopím, nebo naopak nechám umřít suchem. Četl jsem, že sukulenty jsou hodně odolné rostliny a nepotřebují moc vody, ale jak to platí v uzavřeném prostoru terária? Zajímalo by mě, jak často byste doporučili zalévat sukulenty v takovém prostředí. Záleží snad na ročním období nebo na teplotě v místnosti? A co vlhkost vzduchu? Měla bych je zalévat víc v létě a méně v zimě? Jak poznám, že potřebují vodu? Je dobré mít nějaké specifické znaky, které mi napoví, jestli je vše v pořádku? Doufám, že mi někdo dá pár tipů, protože nechci, aby moje krásné sukulenty trpěly. Kolik vody vlastně dávát a jakým způsobem to dělat? Díky moc za jakoukoli radu!

132 slov
1.3 minut čtení
16. 3. 2022
Milada Rybářová

Zalévání sukulentů v teráriu je fakt vypečená věc. Obecně platí, že bys měla zalévat tak jednou za dva týdny, ale záleží to na spoustě faktorů. Když je teplo a sluníčko svítí, tak klidně i jednou týdně. V zimě bys měla ubrat, třeba na jednou za měsíc, protože sukulenty spí a moc vody nepotřebují.

Důležitý je i substrát – pokud je dobře drenážní, tak voda neostane stát a kořeny se nezahnívají. Pokud máš v teráriu vlhko, tak pozor na plísně nebo hnilobu. Nejlepší je zkontrolovat substrát – pokud je suchý aspoň pár centimetrů dolů, tak je čas zalít. A co se týče množství vody, tak ideální je nalít tolik, aby se substrát navlhčil, ale ne aby stál v kaluži.

Všímej si i rostlinek – když jsou povadlé, nebo mají měkké listy, tak to většinou znamená, že potřebují vodu. Když naopak zhnědnou nebo opadávají listy, tak to může být známka přelévání. Takže obezřetnost a pozorování jsou klíčový. Držím palce!

156 slov
1.6 minut čtení
28. 12. 2024
Jakub Hladík

Sukulenty jsou fajn, ale v teráriu to chce trochu opatrnost. Obecně platí, že je zaléváš, až když substrát úplně vyschne. V létě to může být tak jednou za týden nebo i víc, podle toho, jak moc je teplo a kolik tam máš vlhkosti. Zimní měsíce si žádají méně vody, klidně i jednou za 2-3 týdny.

Hlavně pozor na to, aby se ti tam nedělala plíseň, tak žádné stání vody! Když začnou sukulenty vypadat měkce nebo se zbarvují na žluto, je to jasný signál, že něco není v pořádku. A pokud mají hnědé skvrny, tak to zřejmě přeháníš s vodou. Když si nejsi jistá, radši počkej s zaléváním.

Můžeš zkusit i použít kapátko nebo stříkačku, abys měla větší kontrolu nad tím, kolik vody dáváš. A jestli chceš mít jistotu, prozkoumej substrát prstem. Pokud je sahatelný a suchý tak můžeš zalít. Myslím, že se ti brzy podaří najít tu správnou rovnováhu.

149 slov
1.5 minut čtení
28. 12. 2024
Josef Drábek
Meskalin.cz/Články/Vykouzlete terária
Jak udržet vlhkost v teráriu: Řešení pro správné klima sukulentůObjevte tipy a triky, jak udržet ideální vlhkost pro vaše sukulenty v teráriu. Naučte se, jak správně regulovat klima a vyvarovat se častým problémům ...
1000 slov
10 minut čtení
20. 5. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky