Meskalin.cz/Fórum/Jak často by se mělo rosit terárium s kaktusy?

Jak často by se mělo rosit terárium s kaktusy?

Nedávno jsem si pořídil terárium s kaktusy a teď řeším, jak často by se mělo rosit. Slyšel jsem, že kaktusy jsou sukulenty a mají rády suché prostředí, ale na druhou stranu jsem se dočetl, že i oni občas potřebují vlhkost. Jak tedy najít tu správnou rovnováhu? Měl bych rosit každý den, nebo stačí párkrát do týdne? Co když je venku horko, měl bych to zkusit častěji? A co když v teráriu mám různé druhy kaktusů, mají snad všichni stejné potřeby? Zajímalo by mě i, jestli existují nějaké tipy, jak poznat, že už by se mělo rosit, jako například podle vzhledu rostlin nebo podle vlhkosti substrátu. Rád bych se také dozvěděl, zda je lepší rosit ráno nebo večer, nebo jestli to vůbec hraje nějakou roli. Děkuji za rady a tipy od zkušenějších pěstitelů!

132 slov
1.3 minut čtení
25. 5. 2022
Šárka Kolmanová

Kaktusy fakt nepotřebujou moc vlhkosti, takže rosit každý den rozhodně ne. Obvykle stačí rosit tak jednou za týden nebo i méně, záleží na počasí a jak máš nastavený terárium. Pokud je venku fakt horko, můžeš zkusit třeba dvakrát do týdne. Ale pozor na to, aby substrát nebyl pořád mokrej, kaktusy nemaj rády přemokření.

Co se týče různých druhů kaktusů, většina z nich má podobné potřeby co se týče vlhkosti, ale je dobrý si zjistit konkrétně, co máš. Můžeš koukat na vzhled – pokud kaktusy začínají ztrácet barvu nebo se scvrkávají, tak možná potřebujou víc vlhkosti. Když substrát vypadá suchý a praská, taky je čas na rosu.

A s tím rosením – radši ráno, aby se vlhkost stihla rychle odpařit a v noci už tam nebyla příliš. Večer je to riziko, že by mohly chytnout plíseň nebo něco podobného. Takže jo, najít tu správnou rovnováhu je klíčový.

146 slov
1.5 minut čtení
22. 3. 2022
Eliška Jarošová

Kaktusy fakt nepotřebujou moc vlhkosti, tak se vyhni každodennímu rosení. Stačí je rosit tak jednou za týden nebo když je fakt horko, tak možná častějc, ale nesmíš to přehnat. Většina kaktusů má radši suchý vzduch, takže pozor, abys je nepřelil. Pokud máš různý druhy, tak se radši podívej na potřeby těch konkrétních, protože některý můžou mít speciální nároky. Když substrát zaschne, tak toho kaktusu prostě chybí voda, tak je dobrý se řídit podle toho, jak vypadá. Jestli začíná svraštět nebo ztrácí barvu, tak asi už chce vodu. Co se týče času na rosení, tak většinou je lepší ráno, aby to do večera vyschlo. Ale zase – nezapomeň na to, že kaktusy většinou mají rády sucho, takže s rosit nebuď moc horlivý.

121 slov
1.2 minut čtení
4. 9. 2023
Rudolf Kašpar
Meskalin.cz/Články/Vykouzlete terária
Jak udržet vlhkost v teráriu: Řešení pro správné klima sukulentůObjevte tipy a triky, jak udržet ideální vlhkost pro vaše sukulenty v teráriu. Naučte se, jak správně regulovat klima a vyvarovat se častým problémům ...
1000 slov
10 minut čtení
20. 5. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky