Meskalin.cz/Fórum/Jak se starat o kaktusy, aby nezahynuly?

Jak se starat o kaktusy, aby nezahynuly?

Zajímalo by mě, jak vlastně správně pečovat o kaktusy, protože mám pocit, že je pořád nějak podceňuju a není mi jasné, co dělám špatně. Mám doma pár různých druhů a snažím se jim věnovat pozornost, ale stejně mi často umírají nebo vypadají nespokojeně. Myslím, že je to hlavně o zálivce a světle, ale kolik vody vlastně potřebují? A jak často je mám zalévat? Někdy se mi zdá, že je přes léto moc sucho, ale jindy zase hrozí, že by mohly být přelité. A co substrát? Jaký je ten nejvhodnější pro kaktusy? Používám nějakou univerzální zeminu a asi to není moc dobré. Také mě zajímá, jaký vliv má umístění kaktusů v bytě. Mám je na parapetu, ale obávám se, že tam dostávají moc přímého slunce. Jak to vlastně je s tím sluníčkem? Potřebují ho hodně, nebo jim může ublížit? Taktéž jsem zaslechl něco o hnojení – je to důležité a jaké hnojivo bych měl použít? Měl bych kaktusy hnojit častěji na jaře a v létě? A co zima, mají mít během zimního spánku nějaké speciální podmínky? Rád bych dostal tipy na to, co by nemělo chybět v mé péči o tyto fascinující rostliny. Je něco specifického, na co bych si měl dávat pozor? Opravdu bych chtěl udělat pro své kaktusy maximum a doufat, že se jim u mě bude dařit lépe než doposud.

222 slov
2.2 minut čtení
24. 1. 2025
Daniela Kubíková

Starat se o kaktusy není tak těžké, jak se zdá, ale je to o detailech. Takže k těm hlavním věcem. Zálivka je fakt klíčová – v létě je zalévej jednou za dva týdny, v zimě klidně jen jednou za měsíc nebo i míň. Kaktusy mají radši, když mezi zaléváním substrát úplně vyschne. A co se týče substrátu, určitě se vyhni univerzální zemině, ta bývá moc těžká a zadržuje vodu. Nejlepší je koupit speciální substrát pro sukulenty nebo si udělat vlastní směs s pískem a perlitem, aby to dobře odvodnilo.

Umístění na parapetu je fajn, ale dávej pozor na přímé slunce. Některé druhy snesou víc, ale jiným může ublížit spálení. Takže pokud vidíš, že začínají žloutnout nebo se jim opalují okraje, zkus je trochu stínit.

Hnojení je taky důležitý faktor – na jaře a v létě můžeš použít hnojivo pro kaktusy tak jednou měsíčně. Na podzim a v zimě hnojení úplně vynechej, protože kaktusy mají období klidu a nepotřebují živiny.

A nakonec – sleduj je! Když vidíš známky únavy nebo nemoci, snaž se zjistit příčinu co nejdřív. Dobré je občas zkontrolovat kořeny, jestli nejsou hnijící. Držím palce!

186 slov
1.9 minut čtení
30. 1. 2025
Vojtěch Roubal

Kaktusy jsou sice dost odolný, ale jako každá rostlina potřebujou správnou péči. Zálivka je fakt klíčová. V létě je stačí zalít tak jednou za 2-3 týdny, ale záleží na teplotě a vlhkosti. Zkus vždycky zkontrolovat substrát, měl by být suchý aspoň na pár centimetrů dolů. Pokud máš univerzální zeminu, tak to moc nefunguje – radši si kup substrát pro sukulenty nebo si udělej vlastní s pískem a perlitem. Co se světla týče, kaktusy mají rády slunce, ale přímý žár může spálit. Ideální je jasné světlo bez přímého slunce během největšího horka. Hnojení je fajn na jaře a v létě – použij speciální hnojivo pro kaktusy, dej ho třeba jednou za měsíc. Zima je pak o něco klidnější – udržuj je v chladnějším místě a zalévej minimálně, jen aby neuschly úplně. Sleduj taky, zda nemají nějaké skvrny nebo změnu barvy, to může znamenat problém. Zkrátka – málo vody, dobré světlo a správný substrát a měly by ti prospívat.

157 slov
1.6 minut čtení
27. 1. 2025
Stanislav Žižka
Meskalin.cz/Články/Expedice za exoty
Cestování za vzácnými kaktusy: Top destinace pro sběrateleObjevte nejzajímavější místa na světě, kde můžete najít vzácné kaktusy a jak je správně sbírat bez poškození přírody.
1000 slov
10 minut čtení
8. 1. 2025
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky