Meskalin.cz/Fórum/Co všechno potřebuju na pěstování tropických rostlin doma?

Co všechno potřebuju na pěstování tropických rostlin doma?

Když jsem se rozhodl, že chci pěstovat tropické rostliny doma, tak jsem si říkal, že to nebude nic složitého. Ale teď mám pocit, že toho je mnohem víc, než jsem si původně myslel. Rád bych se zeptal, co všechno potřebuji na to, abych mohl úspěšně pěstovat tyto exotické krásky. Vím, že světlo je důležité, ale co třeba teplota? Jaké by měly být ideální podmínky pro růst? A co substrát? Který je nejlepší a jak ho připravit? Je nějaký specifický druh hnojiva, který bych měl používat pro tropické rostliny? Slyšel jsem něco o zavlažování, ale nejsem si jistý, jak často a kolik vody by měly dostávat. A co vlhkost vzduchu? Myslím si, že v našich bytech nemáme úplně ideální podmínky. Jsou nějaké triky, jak zvýšit vlhkost, aniž bych musel kupovat drahé zařízení? Rád bych také věděl, jak chránit rostliny před škůdci a nemocemi. Je lepší prevence nebo léčba, pokud už se něco objeví? Taktéž by mě zajímalo, jestli existují nějaké speciální nástroje nebo pomůcky, které by mi mohly usnadnit práci. Co třeba květináče nebo opory pro rostliny? Jaké jsou vaše zkušenosti s pěstováním tropických rostlin a co byste doporučili začátečníkům jako jsem já? Děkuju za každou radu!

196 slov
2 minut čtení
18. 1. 2025
Eva Jarošová

Pěstování tropických rostlin doma může být fakt zábava, ale jasný, je to taky trochu práce. Takže, co všechno budeš potřebovat? Světlo je rozhodně základ, ideálně nějaký ten grow light, pokud nemáš okna orientovaný na jih. Teplota by měla být někde mezi 20-30 stupni, ráno a večer klidně klesnout na 15-18, ale nesmíš to moc přehnat.

Co se substrátu týče, tak něco propustného jako směs s perlitem nebo kokosovými vlákny je super. Hnojivo? Stačí nějaké vyvážené tekuté hnojivo pro pokojovky, ale radši méně než víc. Zálivka - tady bacha, záleží na druhu rostliny, většinou jednou týdně, ale kontroluj půdu radši prstem.

Vlhkost vzduchu je pro tropiky důležitá, takže zkus rosení nebo mističku s vodou vedle rostliny. Prevence před škůdci je lepší než léčba, takže občas koukni na listy a používej neem oil nebo podobné přírodní věci.

Nástroje jako květináče s drenážními otvory nebo opory pro vyšší rostliny určitě neuškodí. Různé druhy misky na vodu pod květináč taky pomůžou udržet vlhkost.

Takže jo, začni jednoduše a postupně si to osaháš. Můžeš být klidně experimentátor a uvidíš, co ti funguje. Hodně štěstí!

175 slov
1.8 minut čtení
13. 11. 2024
Šárka Brožová

Pěstování tropických rostlin může být fakt zábava, ale chce to pár věcí mít na paměti. Světlo je fakt důležitý, ideálně bys měl mít rostliny na místě, kde dostanou dostatek rozptýleného světla. Teplota by měla být kolem 20-25°C, ale pozor na průvan. Co se substrátu týče, zkus nějakou směs pro pokojovky nebo si udělej vlastní s rašelinou a perlitem – to funguje parádně. Hnojení s tekutým hnojivem pro kvetoucí rostliny bude stačit, ale dávej pozor na dávkování, ať to nepřeženeš. Zavlažování je o tom, nenechat substrát úplně vyschnout, ale zároveň to nepřehánět – radši častěji míň než jednou za čas hodně. Vlhkost vzduchu udržuj kolem 50-70%, můžeš zkusit umístit misku s vodou poblíž nebo občas rosnit listy. Škůdci? Prevence je lepší, tak kontroluj rostliny pravidelně a zkus neemový olej nebo mýdlový roztok, když něco uvidíš. Nástroje? Hlavně dobré květináče s odtokovými otvory a možná i opory, pokud máš lezce. Na začátek je super si vybrat pár nenáročných rostlin jako monstera nebo pothos – ty odpustí víc chyb. Držím palce!

168 slov
1.7 minut čtení
18. 11. 2024
Zdeněk Průcha
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Exotické rostliny s vysokou náročností: Mýtus nebo realita?Zkoumání nejběžnějších exotických rostlin, které jsou považovány za obtížné na pěstování, a tipy na jejich úspěšnou kultivaci.
1000 slov
10 minut čtení
15. 8. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky