Meskalin.cz/Fórum/Jak mohu pěstovat cizokrajné rostliny v bytě?

Jak mohu pěstovat cizokrajné rostliny v bytě?

Zajímalo by mě, jak správně pěstovat cizokrajné rostliny v bytě. Mám rád různé exotické druhy, ale zatím jsem měl spíš jen běžné květiny. Rád bych věděl, co všechno je potřeba zvážit, abych byl úspěšný. Jaké jsou nejlepší podmínky pro tyto rostliny? Mám si pořídit speciální substrát nebo mi stačí běžná zemina? Jak často bych měl zalévat, a co třeba hnojení? Slyšel jsem, že některé cizokrajné rostliny potřebují víc sluníčka než jiné, jak to mám zjistit? Co když nemám ideální světelné podmínky? Existují nějaké rostliny, které jsou odolnější a lépe se přizpůsobí typickým podmínkám v bytech? Taky mě zajímá, jestli je potřeba udržovat nějakou specifickou vlhkost vzduchu, protože v zimě bývá v bytech suchý vzduch. A co teplota, jaké teploty snášejí například kaktusy nebo sukulenty? Mám se bát škůdců nebo nemocí u těchto rostlin? Jak poznám, že něco není v pořádku? Kde najdu dobré tipy a triky pro péči o cizokrajné rostliny? Budu moc rád za každou radu a zkušenost, protože bych opravdu chtěl mít doma krásnou exotickou zahradu.

168 slov
1.7 minut čtení
5. 11. 2024
Bohumil Martínek

Pěstování cizokrajnejch rostlin v bytě je fajn záležitost, ale chce to pár věcí mít na paměti. První věc je světlo – většina exotických rostlin má ráda dostatek sluníčka, takže pokud máš okno na jih, to je ideál. Jestli nemáš moc světla, zkus nějaké odolnější druhy, třeba pothos nebo snake plant, ty snesou i horší podmínky.

Substrát je důležitej – pro většinu tropických rostlin si pořiď speciální substrát, co je dobře propustnej. Běžná zemina bývá moc těžká a může zadržovat vodu, což u některých rostlin neprospívá. Zalévat bys měl podle potřeby – většinou platí, že radši míň než víc. Kaktusy a sukulenty potřebujou zalít jednou za čas, když je substrát suchý.

Hnojení je dobrý na jaře a v létě, tak jednou za měsíc se nějakým univerzálním hnojivem pro pokojovky nezkazíš. Co se týče vlhkosti vzduchu, exotiky to mají rády, takže když máš sucho, zkus je třeba rosnit nebo postavit k nim misku s vodou. Teplota by měla být v pohodě kolem 20-25°C pro většinu rostlin. Kaktusy to snesou i víc, ale nechce se jim to přehánět s chladem.

Škůdci a nemoci jsou fakt a můžeš mít problémy s mšicema nebo sviluškama. Sleduj listy a pokud začneš vidět nějaký fleky nebo změny v barvě, něco není v pořádku. Zjistit si o konkrétní rostlině můžeš na netu nebo v knihách o pokojovkách, tam najdeš spoustu tipů.

Takže držím palce, ať ti tvá exotická zahrada roste jak z vody!

232 slov
2.3 minut čtení
14. 11. 2024
Natálie Vlčková

Takže cizokrajné rostliny, co? To zní skvěle! Zejména pokud máš rád exotiku. Tak předně, ideální podmínky jsou klíčový. Většina těchto rostlin má ráda hodně světla, takže pokud máš okna na jih, to je plus. Jinak můžeš sáhnout po lampách na rostliny, když je nedostatek slunce.

Co se týká substrátu, pro cizokrajné rostliny jako sukulenty a kaktusy si pořiď radši speciální substrát, ten normální může být moc těžký a udržet vodu, což oni nesnáší. Zalévej opatrně – radši míň než víc, ať nezhnijou kořeny. Obecně platí zalévat, až substrát úplně vyschne.

Hnojení je dobrý nápad během vegetačního období, tak jaro a léto. Používej hnojivo určený pro kaktusy nebo sukulenty. Co se vlhkosti vzduchu týče, většině rostlinám se daří v suchém vzduchu, ale tropicalky jako orchideje nebo některé palmy můžou potřebovat víc vlhkosti – zkus kropit nebo mít zvlhčovač.

Teplota – většina těchto rostlin snáší teploty mezi 20-30 °C, ale kaktusy klidně přežijou i chladnější noci. Škůdci jsou fakt, ale když budeš pravidelně kontrolovat listy a stonky, měl bys být v pohodě. Měj oči otevřený na pavoučky a mšice hlavně.

Když něco není v pořádku, můžeš si všimnout žloutnutí listů nebo skvrn. Na internetu najdeš spoustu fór nebo YouTube kanály zaměřený na péči o exotické rostliny. Tak do toho a at ti to roste!

208 slov
2.1 minut čtení
13. 1. 2025
Vojtěch Zich
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Exotické rostliny s vysokou náročností: Mýtus nebo realita?Zkoumání nejběžnějších exotických rostlin, které jsou považovány za obtížné na pěstování, a tipy na jejich úspěšnou kultivaci.
1000 slov
10 minut čtení
15. 8. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky