Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že mi umírá kaktus v zimě? Co mám dělat?

Jak poznám, že mi umírá kaktus v zimě? Co mám dělat?

Zdravím všechny příznivce kaktusů a sukulentů! Mám takovou situaci se svým kaktusem a potřebuju poradit. Už nějakou dobu mám doma krásný kaktus, který mi dělá radost, ale teď v zimě se mi zdá, že nevypadá úplně zdravě. Přemýšlím, jak poznat, jestli mu něco vážně je nebo jestli to je jenom zimní spánek. Občas se mi zdá, že má trošku povadlý vzhled a barva je taková bledší než obvykle. Nevím, jestli ho zalít víc nebo naopak míň, protože jsem slyšel, že v zimě by se mělo s vodou šetřit. Jaké jsou tedy typické příznaky toho, že kaktus umírá? Mohlo by to být i příliš studené místo nebo naopak moc tepla? A co když má hnilobu? Co bych měl dělat v takovém případě? Zkoušel jsem ho přesunout na světlé místo, ale nevím, jestli to pomohlo. Má někdo z vás zkušenosti s tím, jak oživit trpící kaktus v zimě? Jaké kroky bych měl podniknout, abych mu pomohl se uzdravit? Rád bych slyšel vaše názory a rady. Díky moc!

165 slov
1.7 minut čtení
29. 4. 2024
Martina Malíková

Kaktusy v zimě jsou fakt citlivý. Pokud máš povadlej vzhled a bledou barvu, tak to vypadá, že je asi dehydratovanej nebo mu není úplně dobře. Zimní spánek je normální, ale neměl by vypadat jako schlíplá hromada. Zkontroluj, jestli nemá hnilobu – to poznáš podle hnědých nebo černých skvrn, případně když je měkkej na dotek. Pak je dobrý ho přesunout na světlo, ale ne na přímý slunce – to by ho mohlo spálit. Zalévání je fakt důležitý, v zimě se to dělá opatrně; radši ať má sucho než mokro. Když jsi ho zalil naposledy? Taky zkus držet teplotu kolem 15-20 °C, jestli máš moc zima nebo naopak vedro, tak mu to taky nesvědčí. Když budeš mít podezření na hnilobu, vyndej ho z květináče a koukni na kořeny – zkažený kořeny musíš odříznout a nechat zaschnout. Držím palce, ať se brzo uzdraví!

140 slov
1.4 minut čtení
22. 12. 2024
Alois Fiala

No tak, kaktusy v zimě fakt potřebujou jinou péči. Když vypadá povadle a barva je bledší, může to znamenat, že mu chybí voda nebo má příliš chladno. Zimní spánek kaktusů je normální, ale pokud ho máš moc blízko okna nebo na studené podlaze, může být v šoku. Zkus ho přemístit na místo s rozptýleným světlem a teplem, ale ne přímo na topení. Co se týče zalévání, tak v zimě opravdu šetři vodou – pravidlo je, že když je substrát suchý, teprve pak zalít. Na hnilobu dávej pozor – pokud má měkké a hnědé místo, to už není dobrý signál. V tom případě bys měl zkontrolovat kořeny, jestli nejsou shnilé a případně je oříznout. Jestli budeš mít štěstí a uděláš všechno správně, měl by se ti uzdravit. Držím palce!

128 slov
1.3 minut čtení
1. 1. 2025
Richard Macháč
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Prevence škůdců a nemocí kaktusů v zimních měsícíchZjistěte, jak ochránit své kaktusy před škůdci a nemocemi během zimy s těmito užitečnými tipy a triky.
1000 slov
10 minut čtení
16. 8. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky