Meskalin.cz/Fórum/Jak uchránit kaktusy před škůdci při zimním stěhování do bytu?

Jak uchránit kaktusy před škůdci při zimním stěhování do bytu?

Přemýšlím o tom, jak nejlépe ochránit své kaktusy, když je na zimu přestěhuji do bytu. Mám několik různých druhů, které jsem pěstoval venku a teď se obávám, že by mohly být napadeny škůdci, jako jsou mšice nebo svilušky. Jaké preventivní opatření bych měl udělat, abych se vyhnul problémům s parazity? Je důležité kaktusy před přesunem nějakým způsobem ošetřit, nebo stačí jen je přenést do tepla? Myslíte, že by pomohlo umístit je do karantény, než je dám mezi ostatní rostliny v bytě? A co přírodní repelenty, fungují opravdu? Rád bych také znal vaše tipy na to, jak poznat, jestli už kaktus nějakého škůdce má nebo ne. Pročítal jsem různé články a názory na fórech a mám z toho trochu zmatek. Taky by mě zajímalo, jestli je nutné používat chemické postřiky a jak moc jsou škodlivé pro rostliny a pro mě. Budu vděčný za každou radu a zkušenost, kterou mi můžete poskytnout.

150 slov
1.5 minut čtení
23. 1. 2023
Ondřej Sládek

Když stěhuješ kaktusy do bytu, nejlepší je je nejdřív důkladně zkontrolovat. Podívej se na spodní strany listů a mezi trny, jestli tam nevidíš mšice nebo svilušky. Pokud něco najdeš, tak je dobrý je umýt vodou nebo použít nějaký přírodní repelent, třeba neemový olej, ten prý funguje. S tou karanténou to je fajn nápad, dej je na pár týdnů stranou od ostatních rostlin, abys měl jistotu, že nic nepřenesou. Chemický postřiky bych doporučil jen v krajním případě, může to kaktusům uškodit víc než pomoct a pro tebe to taky není moc zdravý. Jinak je lepší se snažit udržovat kaktusy zdravé a silné – to je nejlepší prevence. A pokud jde o zimování, snaž se jim zajistit co nejlepší podmínky – světlo a mírnou teplotu. Takže jo, kontroluj, ošetři a dávej pozor na jakékoli příznaky – to by mělo pomoct.

138 slov
1.4 minut čtení
14. 2. 2023
Jaroslava Vlková

Při stěhování kaktusů do bytu je důležitý hlavně důkladný prozkoumání rostlin před přenesením. Když je vezmeš dovnitř, zkontroluj je ze všech stran, jestli nemají nějaký hmyz. Mšice a svilušky se dají snadno přehlédnout, tak se zaměř na spodní strany listů a na trny. Pokud najdeš nějaký problém, můžeš zkusit umýt kaktusy pod slabým proudem vody nebo použít přírodní repelenty jako neemový olej. Karanténa je fajn nápad, daj je někam stranou na pár týdnů, ať se ujistíš, že jsou v pořádku. Co se týče chemických postřiků, no, radši bych se jim vyhnul, pokud to není nezbytné. Mohou být dost agresivní jak na rostliny, tak na lidi, takže pokud to jde, drž se přírodních metod. Poznej škůdce podle žloutnutí nebo skvrn na rostlině, to většinou značí nějaký problém. A pokud jsou kaktusy slabé nebo neprospívají, to může být taky známka napadení. Hlavně buď pečlivý a kontroluj je pravidelně.

146 slov
1.5 minut čtení
9. 4. 2024
Miroslava Kubíková
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Prevence škůdců a nemocí kaktusů v zimních měsícíchZjistěte, jak ochránit své kaktusy před škůdci a nemocemi během zimy s těmito užitečnými tipy a triky.
1000 slov
10 minut čtení
16. 8. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky